De ‘geboortedag’ van Venetië – Vandaag in

J. Paul Getty Museum, Los Angeles
J. Paul Getty Museum, Los Angeles

Vandaag in 421 ontstond de stad Venetië. In ieder geval, volgens één van de legendes die de wereldberoemde Italiaanse stad al eeuwen omhullen.

Volgens de legendes zou op 25 maart 421, om 12 uur precies de zee van de lagune open zijn gespleten om een stad van pracht en praal, waardig voor de goden naar het oppervlak te laten stijgen.

Vluchtelingen
De eerste bronnen die spreken van Venetië dateren uit de vijfde eeuw. Het Romeinse Rijk is bezig in te storten en wordt van alle kanten aangevallen door Germanen en Hunnen. Inwoners van omliggende gebieden, vluchten voor het geweld en verschansen zich op de eilanden in de lagune van de Adriatische Zee. Daar kunnen de brute aanvallers niet komen. Lokale vissersstammen helpen de daklozen nieuwe nederzettingen op te bouwen. De ‘officiële datum’ van 25 maart 421 is uitgekozen vanwege het openen van de deuren van Venetië’s eerste kerk. De klokken van San Giacomo, gelegen op het Rialto-eiland, luiden het ‘ontstaan’ van de beroemde zeestad.

Havens
Waar Venetië in het begin een stad was vol met vluchtelingen uit alle windstreken, en muggen want de lagune was een broeinest van malaria en andere ziektes. Maar terwijl andere Europese vorsten elkaar het leven zuur maakten, is Venetië makkelijk te beschermen en de havens blijven altijd bereikbaar. Op het hoogtepunt van de welvaart, in de dertiende eeuw, lagen er 3000 schepen in de stad. De stad was zo welvarend dat het de Vierde Kruistocht financierde en zo Constantinopel veroverde! De Doge, de heerser van Venetië, haalde daardoor de ene Byzantijnse culturele schat na de ander binnen. Kunst, graan, zijde, specerijen, boeken, edelmetalen, alles werd op de Venetiaanse eilanden verhandeld.

Bankroet
De welvaart hield echter net zo snel weer op. Via de schepen die rijkdom brachten, kwam ook de pest de havens binnen. Vanaf de 14de eeuw werd Venetië zwaar getroffen door ziektes, aanvallen. Het raakte Constantinopel en de zeeroutes kwijt in oorlogen. Het ging zo slecht dat de stad in 1718 bankroet was! Frankrijk en Oostenrijk ‘bezaten’ om en om de kleine stadstaat. Pas toen Venetië in 1866 in Italiaanse handen terechtkwam begon de stad weer op te krabbelen. Nu is het beschermd door de UNESCO Werelderfgoedlijst en stromen er jaarlijks miljoenen toeristen door de straten, om te genieten van de oude glorie, de kerken, de gondels en het carnaval.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!