De feiten over Jack the Ripper

JacktheRipper1888[1]Een donkere, regenachtige nacht en het is stil in de straten van Londen. Waar het normaal wemelde van de prostituees en hun klanten, is nu niemand te zien. Een moordenaar met de naam Jack the Ripper maakt de straten onveilig. Hij heeft het bloed van vijf vrouwen aan zijn handen.

126 jaar geleden struinde Jack the Ripper door de straten van Londen. Niemand wist wie hij was, en hij is nooit betrapt. Wel vermoordde hij op gruwelijke wijze vijf vrouwen, allen prostituees. De moorden werden nooit opgelost en van de dader ontbrak ieder spoor, tot deze week! Want na ruim een eeuw is Jack the Ripper eindelijk geïdentificeerd als: Aaron Kosminski. Kosminski was geen onbekende van de politie, hij was in 1888 één van de drie hoofdverdachten van de moorden, maar destijds kon nooit bewezen worden dat hij het was.

Nu wel. Want in 2007 kocht de Britse zakenman Russell Edwards een sjaal die afkomstig was van één van de vermoorde vrouwen. Erop werd bij nieuw onderzoek niet alleen bloed, maar ook sperma gevonden. Met modern DNA-onderzoek gedaan door DNA-expert Jari Louhelainen, en het DNA van een familielid van Kosminski heeft Jack the Ripper nu eindelijk zijn echte naam terug!

Kosminski
Aaron Kosminski was met zijn familie gevlucht uit Polen, vanwege het antisemitische geweld van de Russen. Hij was een paranoïde schizofreen die leed aan hallucinaties, waar destijds natuurlijk nog geen medicijnen voor waren. Wel werd hij vlak na de laatste moord opgesloten in een gesticht. Daar stierf hij op 53-jarige leeftijd.
Scotland Yard, die de moorden probeerden op te lossen, hadden Kosminski al lange tijd in de kijker als zijnde de moordenaar. In de negentiende eeuw ontbrak echter elke vorm van moderne techniek waarmee zijn aanwezigheid op de plaats delicten kon worden vastgesteld.

Maar nu we dit weten, wie weet er eigenlijk meer over Jack the Ripper? Hier tien interessante feiten over de meest mysterieuze moordenaar van Londen:

  1. Er vonden in 1888 elf moorden plaats in het district ‘Whitechapel’ (gelegen in Londen). Slechts vijf van die moorden konden worden verbonden met ‘Jack the Ripper’. Maar er werd wel geloofd dat de andere zes ook door de moordenaar waren gepleegd.
  2. Prins Albert Victor, de kleinzoon van de toenmalige koningin van Engeland (koningin Victoria), was tijdens het gehele onderzoek één van de belangrijkste verdachten. Samen met de beroemde schilder Walter Sickert en ex-premier William Gladstone.
  3. Geweld jegens prostituees was niet ongewoon in de negentiende eeuw. Velen werden mishandeld, gewurgd, neergestoken en verkracht. Soms werden ze ook vermoord door bendes die ‘beschermgeld’ eisten van bordelen. Dit was de eerste serie moorden op prostituees waarbij werd gedacht aan één dader. Vanwege dergelijk geweld durfde niemand naar de politie te gaan na de moorden, ook al waren er waarschijnlijk wel ooggetuigen.
  4. De naam ‘Jack the Ripper’ komt van een brief die aan Scotland Yard geschreven was, door iemand die zei de moorden te hebben gepleegd. Erna volgde nog enkele brieven, geadresseerd aan hoogstaande leden van de gemeenschap. Aan de echtheid van de brieven is altijd getwijfeld.
  5. Officieel is de zaak nog steeds open, een zogenaamde ‘cold case’. Scotland Yard heeft nog niet gereageerd of de zaak nu echt gesloten is.
  6. Bij drie van de vijf slachtoffers sneed Jack the Ripper de baarmoeder en andere organen uit het slachtoffer. Vanwege dit snijwerk werd gedacht dat de moordenaar een dokter was, en dus een hoogstaand lid in de bevolking. Dokters spraken dit echter tegen vanwege het slordige werk.
  7. Twee keer werd gedacht dat de moordenaar weer terug was, in 1889 en 1891. Bij de laatste moord werd een matroos opgepakt en haalde Londen opgelucht adem bij het idee dat de mysterieuze Jack the Ripper was opgepakt. De politie heeft hem echter nooit de andere moorden ten laste gelegd.
  8. Op basis van de brieven die gestuurd werden, en leuzen die op muren bij de slachtoffers werden achtergelaten, werd geloofd dat de moorden antisemitisch van aard waren. De politie wilde echter een ‘oorlog’ voorkomen in een wijk die door veel Joodse migranten werd bewoond en poetste de leuzen weg voor iemand ze kon zien.
  9. De druk op de politie was zo groot tijdens de zaak dat Scotland Yard en de Londen Police, onderling strijd kregen over wiens taak het was ze op te lossen. Zelfs hoogstaande officieren werden zwart gemaakt jegens het publiek en de politiek.
  10. Jack the Ripper is de eerste seriemoordenaar waarbij een ‘MO’ is vastgesteld, een werkwijze die elke keer hetzelfde is. Zijn slachtoffers waren allen prostituees tussen de 30 en 40. Verder sloeg hij alleen toe vroeg in de ochtend, tijdens het weekend of een feestdag. En alle slachtoffers waren in de onderbuik gestoken en daar zwaar mishandeld.

Jack the Ripper was jarenlang inspiratie voor vele boeken, films en muzieknummers. Een beroemdere moordenaar heeft er tot op het heden in Engeland niet rondgelopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!