De eerste stap naar China – Vandaag in

NaamloosVandaag in 1931 houdt de Communistische Partij het eerste officiële partijcongres om de Sovjet Republiek van China te installeren, wat de eerste stap is naar het huidige China.

De Sovjet Republiek China was de eerste stap van de Communistische Partij tot het vormen van de latere Volksrepubliek China (onder de meesten bekend als ‘China’). Bij het eerste congres moest echter nog van alles worden vastgesteld: zoals een grondwet, een wet wat betreft arbeid, en een basis voor het economisch beleid van het land. Mao Zedong was op dat moment voorzitter van het congres, en 20 dagen later werd hij tevens voorzitter van het dagelijks bestuur van het land. Dat was slechts het begin van de opmars van De Grote Roerganger, die in 1949 de volledige macht over China kreeg. Hier zijn een aantal feiten over de man die China het communisme in leidde.

  1. Mao werd ‘De Grote Roerganger‘ genoemd omdat hij aan het roer heeft gestaan in de hervormingen van China.
  2. Dankzij Mao worden mango’s als heilig beschouwd. Dit kwam doordat hij het cadeau van Pakistan, een krat mango’s, doorstuurde naar de arbeiders op het land die het als een heilig cadeau van hun grote leider beschouwden.
  3. Mao’s overwinning in de Burgeroorlog zorgde ervoor dat diens rivaal Chiang Kai-Shek moest vluchtten. Kai-Shek riep daarop een ‘ander China’ uit op het eiland Taiwan, wat nog altijd gevoelig ligt.
  4. De beroemde Franse schrijver Jean-Paul Sartre was een groot bewonderaar van Mao en pleitte vaak voor de Chinese leider.
  5. Mao’s Kleine Rode Boekje heeft wereldwijd 900 miljoen exemplaren verkocht, en is daarmee één van ‘s werelds best verkochte boeken aller tijden.
  6. In 2016 werd een enorm gouden standbeeld van de grote leider gebouwd, om na drie dagen alweer te worden afgebroken. Waarom is onbekend.
  7. Mao’s memorabilia is zeer populair in China, en De Grote Roerganger is nu op elke soort kitsch te vinden.
  8. Mao was tijdens zijn regering zeer populair, maar inmiddels controversieel. Tijdens zijn ‘Grote Sprong Voorwaarts‘ campagne zouden meer dan 45 miljoen mensen door de honger zijn omgekomen. De latere ‘Culturele Revolutie‘ kostte nog eens meer dan een miljoen Chinezen het leven. Veel intellectuelen ontvluchtten destijds het land waardoor de economie instortte.
  9. Om zijn gezondheid en kracht te bewijzen, ging Mao in juli 1966 samen met 5000 vrijwilligers en zes beveiligers zwemmen. Op foto’s staan vele fans de grote leider toe te juichen en wensen hem nog 10.000 jaar leven toe.
  10. Mao verdeeld China nog altijd. Zijn lichaam kan worden bezocht en aanbeden, maar het land is inmiddels verdeeld over of hij een nationale held of de gesel van China is geweest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!