De eerste Oscars – Vandaag in

NaamloosVandaag in 1929 worden de Oscars voor het eerst uitgereikt. De prestigieuze filmprijs is nu wereldberoemd, maar toen was het bijna een privé feestje.

De Academy, die verantwoordelijk is voor de prijsuitreiking, werd opgericht om zich in te zetten voor de film industrie en deze te verbeteren. Om aandacht te krijgen voor hun werk, bedacht de organisatie een prijsuitreiking voor de filmbranche.

De eerste ceremonie vond plaats in de Blossom Room van het Roosevelt Hotel in Hollywood, waar 250 gasten bij elkaar kwamen om het feestje bij te wonen. Van tevoren was al bekend gemaakt wie er gewonnen had, iets dat tot 1942 vlak voor alle uitreikingen gebeurde. Een paar films werden trouwens uitgesloten van deelname, omdat het gebruik van geluid in film nog nieuw was in 1929 en de organisatie geen oneerlijke concurrentie wilde voor de stomme films.  De winnaar van de eerste Oscar voor ‘Beste Film‘ was de eerste stomme film die de prijs won, iets dat daarna slechts nog één keer is gelukt.

Chaplin
Tijdens de eerste Oscar-uitreiking werden er 13 categorieën genomineerd en beloond. Een ereprijs ging naar Charlie Chaplin, wiens nominatie in andere categorieën was verwijderd zodat hij deze prijs in ontvangst kon nemen. Chaplin was onpopulair in Hollywood en zou tijdens zijn carrière slechts één keer een Oscar winnen, naast twee ereprijzen.

Oscar
Hoewel de prijs nu bekend staat als ‘Oscar’ was die naam nog onbekend in 1929. Pas in 1939 werd de bijnaam van de prijs geïntroduceerd, hoewel de achtergrond van de bijnaam onbekend is. De verzegelde envelop, waardoor de winnaars tot op het laatste moment onbekend zijn, wordt pas sinds 1942 gebruikt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!