De eerste kerstdag – Vandaag in

Vandaag in 337 is ‘s werelds eerste kerstdag. Hoewel de zogenaamde ‘geboortedag van Jezus Christus’ op zijn minst controversieel te noemen is, is deze dag wel redelijk zeker.

Het was paus Julius I die besloot dat de geboorte van Christus apart gevierd moest worden, in plaats van tijdens Drie Koningen. Daarvoor koos hij 25 december, de dag die nu bekend staat als ‘kerstdag’.

Heidens
De keuze van Julius I voor het einde van december voor deze nieuwe feestdag is relatief makkelijk te verklaren. In het ‘heidense geloof’ van de Romeinse bevolking, was het einde van december gekoppeld aan het feest Saturnalia. Rond 17 december legden de Romeinen het werk neer om een week lang uitbundig te feesten en zo het begin van een nieuw jaar te vieren. Saturnalia werd gevierd met vrienden en familie, aan lange tafels voor met eten. Gezellig, warm, maar vooral ook ‘heidens’. De kerk was sinds de opkomst ervan al bezig om dat soort feesten en gewoonten eruit te werken, en het vervangen van een heidens feest tot een christelijk feest was aanzienlijk makkelijker te verkroppen voor veel volgelingen. Dit zou later opnieuw worden bewezen door keizer Constantijn I, die op die manier de rustdag invoerde.

Wapenstilstand
Dat kerst soms een zeer bijzondere tijd kan zijn, bewees zich misschien wel het beste in de Eerste Wereldoorlog. In 1914 waren de loopgraven gegraven en bevochten de Duitse en geallieerde troepen elkaar in koele bloedde. Kerstdag ging echter wat anders. Op kerstdag 1914 werden de Britten, Fransen, en Russen verrast toen er bij het ochtendgloren ineens Duitse soldaten naar hun kant van de vuurlinie liepen. De Duitsers begonnen hen kerstwensen toe te roepen, en al snel werden er cadeaus tussen de twee zijden van de oorlog uitgewisseld. Niemandsland was ineens geen plek meer waar kogels om de oren vlogen, maar waar men kerstliedjes zong in alle mogelijke talen, waar vijanden samen rookten en pudding aten, en waar zelfs gevoetbald werd..

Deze Christmas Truce werd uitgebreid gedocumenteerd, en zorgde voor grote verbijstering in de thuislanden. De vijand werd ineens menselijk, iets dat niet de bedoeling was in een verder verschrikkelijke oorlog. Vandaar dat over soortgelijke wapenstilstanden in 1915 en 1916 geen woord meer gerept is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!