De eerste bikini – Vandaag in

NaamloosVandaag in 1946 werd ‘s werelds eerste bikini aan het publiek getoond. Strandliefhebbers hebben hier de Fransman Jacques Heim voor te danken, ook al werd zijn model al snel verbeterd door concurrent Louis Réard.

De uitvinding van een charmanter vrouwenkledingstuk voor op het strand, was een race tussen Franse ontwerpers. Het land van de Moulin Rouge en de Stad van de Liefde wilde een charmant kledingstuk voor vrouwen, wat een verassing…  Heim won de race door als eerste met een badpak dat uit twee delen bestond op de markt te komen, maar zijn model was nog redelijk ‘zedig’ met een hoge taille waardoor de navel bedekt was en een bh-achtige top. Het verscheen op 3 juni 1946, en hij promootte het door modellen te laten dragen. Ook Marilyn Monroe liet zich erin fotograferen. Hij noemde het badpak de Atom, vernoemd naar de atoom: het allerkleinste deeltje op aarde, omdat dit de kleinste badkleding was voor vrouwen.

Bom
Heim werd echter al snel ingehaald. Een maand later, op 5 juli, toonde Louis Réard zijn model, wat een stuk gewaagder was en wat wij vandaag de dag nog kennen als de bikini. Deze bikini bestond eigenlijk meer uit een paar touwtjes met stukjes stof ertussen, en vanwege de hoeveelheid blote huid kon Réard geen enkel model overhalen het voor hem te dragen. Daarom huurde hij Micheline Bernardini, een 19-jarige danseres in om het te dragen. Zij werd daardoor in één klap immens populair. Réard noemde zijn kledingstuk bikini, naar het eiland waar de Verenigde Staten een paar dagen eerder voor het eerst nucleaire bommen hadden getest. Réard hoopte dat zijn ontwerp ‘zouden inslaan als een bom’, net als de nieuwe nucleaire wapens. Waarna hij stelde dat een bikini geen bikini was, tenzij deze zo weinig stof had dat hij door een trouwring gehaald kon worden.

Schandaal
Waar wij de bikini niet meer weg kunnen denken van het strand en de rand van het zwembad, maar in 1946 was het ding nogal een schandaal. Het Vaticaan noemde het kledingstuk zondig, en tijdens de Miss World Contest in 1951 was het verboden om een bikini te dragen tijdens de ‘badpakkenronde’. België en Australië verboden het kledingstuk bij wet. Amerikaanse verslaggevers stelden dat het een typisch Frans kledingstuk was, dat nooit in de VS gedragen zou worden. Heim’s bikini werd gedragen, maar over Réard’s bikini werd gepraat.

Maar opnieuw mocht Heim er niet lang van genieten. Want toen de Franse actrice Bridgette Bardot in Réard’s bikini op het strand lag tijdens het Cannes Film Festival in 1953 was Heim’s succes verkeken. In 1962 verscheen Ursula Andress als Bond-girl als eerste op het witte doek in een bikini. Vanaf toen liep het storm en je kunt zelf zien deze zomer hoe dat is geëindigd. Réard’s bikini is sinds het nieuwe millennium officieel het populairste soort strandkleding onder vrouwen, Heim is daardoor uit de geschiedenisboeken verdwenen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!