De laatste rituelen bestaan uit de dood die in de nek hijgt

Een goed boek is een boek waarbij je boos wordt, als het hoofdpersonage onrecht wordt aangedaan. Verdrietig bent als de karakters pijn lijden, en waarbij je na het einde nog nadenkt over hoe het nu verder met ze zal gaan.

Kent - De laatste rituelenDe laatste rituelen is het eerste boek van thriller-schrijver Hannah Kent. En in tegenstelling tot andere thrillers wordt je niet doodgegooid met gruwelijke moorden, liters bloed en een constante stroom van adrenaline.

Waargebeurd

Het verhaal is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Agnes Magnúsdóttir, de laatste persoon die geëxecuteerd werd in IJsland. Gebaseerd op volksverhalen, rechtbankstukken en afgewerkt met een lichte dosis fantasie, krijgt de lezer ineens een kijkje in het hoofd van een ter-dood-veroordeelde. En de familie die haar gevangen moet houden tot ze geëxecuteerd wordt. Het leed en de angst die dat veroorzaakt werkt beklemmend en sijpelt via Kent’s woorden in je hoofd over.

Toch is de 368-pagina-dikke thriller niet voor iedereen bedoeld. Een verhaal over een waargebeurde gebeurtenis is altijd al lastig, omdat de zeer kritische lezer bij sommige passages nog wel eens vraagtekens wil plaatsen. Verder speelt het zich af in 1829, een tijd waarin Europa steeds moderner werd maar tegelijk totaal onvergelijkbaar is met het hedendaagse leven. En dat is niet altijd even makkelijk uit te schakelen als je IJsland niet kent, niet weet hoe verlaten de omgeving rond de boerderijen in die tijd kan zijn. Hannah Kent schetst de omgeving duidelijk genoeg, maar toch is het soms lastig in te beelden hoe de snijdende kou voelt, en hoe eenzaam je kan worden ook al heb je anderen om je heen. Maar als je er eenmaal in zit, zit je tot je enkels vastgevroren in het ijzige verhaal van IJsland in de 19de eeuw. Pas bij de dooi die het einde betekent, ben je in staat het neer te leggen.

De laatste rituelen

Noord-IJsland, 1829. Agnes Magnúsdóttir wordt schuldig bevonden aan de moord op twee mannen. Ze wordt in afwachting van haar executie ondergebracht op de boerderij van Jón Jónsson en zijn gezin. De familie is geschokt dat ze een moordenaar in hun midden moeten dulden en ze vermijden elk contact. De enige die gedwongen is met haar te praten is Tóti, een jonge priester, die aangewezen is om Agnes te bekeren voor haar dood. Naarmate het jaar vordert en het harde leven hen dwingt samen te werken, went de familie langzaam aan haar aanwezigheid, en op een koude winternacht begint Agnes fluisterend haar verhaal.

Hannah Kent. De laatste rituelen / Slaughterhouse / €19,90 / 9789023479895

Comments

Tini Jacobs
28/02/2014 at 07:32

Wat hebje dat mooi gerecenseerd! Liefs Tini

Verstuurd vanaf mijn iPad

> Op 27 feb. 2014 om 23:56 heeft Leest & Maakt Het het volgende geschreven: > > >Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!