De Autoriteit om gegevens na te jagen

Jeff VanderMeer’s trilogie begon met Vernietigingen gaat door met Autoriteit. Beide boeken zijn deel van dezelfde trilogie, maar verschillen verder als dag en nacht.

9200000036299608[1]Vernietiging was een horror-achtige science-fiction roman, Autoriteit daarentegen is meer psychologisch. Angst en wantrouwen speelt er de hoofdrol. En konijnen. Ze staan al op de cover, maar die konijnen zijn de perfecte metafoor die in het verhaal worden gebruikt.

Horror, een vreemde wereld, angst, Vernietiging borduurde op deze aspecten zijn verhaal. Autoriteit, deel twee in de Southern-Reach-trilogie, laat dat echter even helemaal links liggen. Angst, achtervolging en verborgen feiten, zijn nu de belangrijkste kenmerken. Het boek is daarmee een behoorlijke tegenpool van zijn voorganger, op één feit na: de eeuwige stroom details waarmee VanderMeer je om de oren slaat. Die eeuwige stroom details, die het soms zo lastig maakt om echt in het verhaal te kruipen…

Pennenlikker
Meet John, alias: Control. De verteller van het verhaal, de onderzoeker van de centrale overheid. John is in dit verhaal heel erg goed in één ding: een eindeloze stroom gegevens achterhalen en navertellen. Je krijgt bijna het idee dat John niets anders doet dan de hele dag in gegevens van anderen neuzen en hoewel hij een belangrijk persoon moet zijn, komt hij daardoor een beetje als een pennenlikker over. Een administratief medewerker die van zeer weinig belang is.
Het is jammer, want Control’s zoektocht is wel datgene dat Autoriteit zo sterk maakt. Want hoe verder hij in die papieren graaft, hoe meer vreemde raadsels er tevoorschijn komen. Steeds maar weer die raadsels, die zo benauwend zijn. Wat was er aan de hand met de directrice? Wie is de vuurtorenwachter? En waar hangt Whitbey steeds uit?

Autoriteit laat zich beschrijven als een psychologische thriller, met weerbarstige karakters die met moeite inzage in zichzelf geven, . Soms is het boek een beetje lastig te doorgronden, met erg veel losse details, die pas aan het einde allemaal aan elkaar geknoopt worden. Maar het is een mooi vervolg op Vernietiging, dus nu is het afwachten op deel drie: Aanvaarding.

Autoriteit
In Vernietiging introduceerde Jeff VanderMeer Gebied x, een ongerepte wildernis, afgesloten van de beschaving. Dertig jaar lang werd het gebied alleen bezocht door expedities, die in de gaten werden gehouden door het geheime overheidsbureau Southern Reach. Na de desastreuze afloop van de twaalfde expeditie is het bureau op drift geraakt. John Rodriguez wordt tot hoofd benoemd en stort zich op een onderzoek naar de geheimen van Gebied x. Via een reeks ondervragingen, verborgen aantekeningen en schokkend videomateriaal begint de waarheid zich langzamerhand te openbaren. Maar deze nieuwe ontdekkingen maken ondubbelzinnig duidelijk dat Rodriguez ook verontrustende feiten over zichzelf en zijn werkgever onder ogen moet zien.

Jeff VanderMeer. Autoriteit / De Bezige Bij / 9789023491453

error: Content is protected!!