Darwin’s reis eindigt – Vandaag in

Charles Robert Darwin, by John Collier (1850-1934)
Charles Robert Darwin, by John Collier (1850-1934)

Vandaag in 1836 keert de HMS Beagle terug in Engeland. Aan boord is Charles Darwin, die vijf jaar lang de flora en fauna van de wereld heeft onderzocht.

Als Darwin voor het eerst voet aan boord van het schip zet, is hij pas 22 jaar oud. Hij is de naturoloog aan boord en tegelijk de assistent van kapitein Robert Fitzroy.

In vijf jaar tijd zeilt de Beagle de Atlantische en Stille Oceaan over. Darwin onderzoekt de flora en fauna van onder andere de Galapagos Eilanden, Australië en Brazilië. Op deze reis ontdekt hij dat dieren zich in de loop der jaren langzaam aanpassen aan hun leefomgeving en dat alleen de sterkste genen blijven bestaan. Daarom leven er in Afrika dieren die bestand zijn tegen de hitte en droogte, rond de polen dieren die tegen de kou kunnen, en in Zuid-Amerika dieren die zich in de dichtbegroeide jungle kunnen voortbewegen.

Darwin’s reis en ontdekkingen gaan de geschiedenisboeken in. N

u, 177 jaar later, gebruiken we Darwin’s evolutie-theorie nog steeds in de biologie. Zo maakt de HMS Beagle de assistent een stuk beroemder dan haar kapitein.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!