Columbus ‘ontdekt’ mais – Vandaag in

NaamloosVandaag in 1492 krijgt Christopher Columbus voor het eerst mais in zijn handen. De plant, die in Amerika veel gebruikt wordt, was tot de terugkomst van de ontdekkingsreiziger nog volledig onbekend in Europa.

Technisch gezien is het niet Columbus zelf, maar twee van zijn matrozen die de plant ‘ontdekken’. Columbus was op 5 november 1492 al enkele weken geland op Cuba, zijn mannen hadden contact met de lokale stammen en twee van de matrozen hadden van die stammen mahiz gekregen. Wij kennen deze plant nu als mais, of corn. De lokale bevolking legde Columbus uit dat ze mahiz bakten, droogden of tot meel vermaalden. Mais bleek bij Columbus’ terugkomst bovendien ook zeer goed te groeien in Spanje, Italië en andere landen!

Nog altijd is mais één van de meest verbouwde producten ter wereld, met alleen graan als belangrijker product. Mais wordt bovendien ook vaak gebruikt voor het maken van ethanol, ook wel bekend onder de noemer: pure alcohol.

Polenta
Maismeel, dat door de Azteken werd gebruikt voor het bakken van bijvoorbeeld tortilla’s, werd in Italië veel gebruikt voor pap. Deze polenta wordt nog steeds gemaakt, vaak als bijgerecht tijdens het avondeten. Het maken is vrij simpel:

Voor 4 personen heb je 250 gram polenta (te koop in pakjes), 50 gram geraspte parmezaan, en 25 gram boter nodig. Vul dan een wijde pan met 1 liter water, zout toevoegen en aan de kook brengen. Rustig de polenta er in gooien terwijl je roert. Afhankelijk van het soort polenta laat je het koken (op de verpakking staat hoe lang precies per soort). Blijven roeren tot het glad en dik is (water toevoegen indien nodig). Haal de polenta van het vuur zodra je hem dik genoeg vind, roer de parmazaan en boter erdoorheen. Heet serveren!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!