Cola flesjes – Vandaag in

Vandaag in 1894 wordt het eerste cola flesje in gebruik genomen. Het glazen flesje, dat inmiddels voornamelijk van plastic wordt gemaakt, is inmiddels een iconisch product.

Coca Cola, een drankje vol met caffeine en suiker waarvan het werkelijke recept strikt geheim is, is inmiddels een multinationaal bedrijf waarvan biljoenen drankjes per dag worden verkocht. Maar ooit was het een klein bedrijf, gerund door een drogist die een nieuw soort drankje wilde serveren in soda fountains. Dat drankje bestond gedeeltelijk uit een siroop die Dr. John S. Pemberton zelf had gemaakt in combinatie met prikwater, en was vrijwel direct na de uitvinding ervan in 1886 een succes. Er was echter één nadeel: je had een frisdrankmachine nodig om cola te krijgen…

Iconisch
Toen men rond 1890 serieus begon te kijken naar het bottelen van het drankje, kwam er al snel een probleem naar boven: er lagen kapers op de kust. Coca Cola was zo snel, zo populair geworden dat er ook namaakproducten op de markt waren gekomen, en daarom besloot de fabriek dat het flesje waarin het drankje werd verkocht net zo iconisch moest zijn als cola zelf. En op 12 maart 1984 kwam dat flesje op de markt, in de snoepwinkel van Joseph Biedenharn in Vicksburg. Hier stond een apparaat dat het mogelijk maakte je cola uit de machine, in een flesje te laten schenken en dat mee te nemen.

Toch lijkt het flesje uit 1894 nog helemaal niet op wat wij kennen als het iconische cola-flesje, het zou nog tot 1915 duren voordat dat op de markt verscheen en onaangepast bleef. In 1993 kwam de laatste grote aanpassing van het glazen model: toen werd het voor het eerst in plastic gefabriceerd.

Flessen
Het plastic flesje was een uitkomst voor Coca Cola.Het is goedkoper, minder breekbaar, en weegt minder waardoor mensen makkelijker een paar flesjes met zich mee kunnen dragen. Er is echter een groot nadeel aan verbonden. Anno 2018 produceert Coca Cola ruim 110 miljard plastic flesjes per jaar, flesjes die bedoeld zijn voor eenmalig gebruikt en die daarna worden weggegooid. Veel van deze flesjes eindigen helaas in de natuur, met alle gevolgen van dien voor vervuiling en het milieu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!