A Christmas Carol – Vandaag in

NaamloosVandaag in 1843 verschijnt A Christmas Carol in de boekwinkels. Het wereldberoemde verhaal is inmiddels meerdere keren verfilmd, maar was voor Dickens destijds een kleine flop.

A Christmas Carol, het wereldberoemde verhaal van Ebenezer Scrooge en de betekenis van Kerstmis. Het boek is velen welbekend omdat het Charles Dickens was die het schreef, en omdat het meerdere keren verfilmd is door onder andere de makers van The Muppets, en Disney.

De lessen in A Christmas Carol zijn echter niet zomaar geschreven. Dickens groeide zelf op in armoede en moest op 12-jarige leeftijd al werken in een fabriek omdat zijn vader in de gevangenis zat vanwege een schuld die hij niet kon betalen. Door deze vroege ervaringen zou Dickens altijd nadenken over de uitbuiting van de lagere klasses, en mishandeling van kinderen door die uitbuiting. Het zijn dan ook onderwerpen die in zijn werk veel terugkomen.

Boodschap
Dickens’ talent voor schrijven begon zich  vanaf zijn 21ste te ontwikkelen, toen hij korte verhalen begon te publiceren in tijdschriften en kranten. Het duurde echter nog tot 1836 voor er een boek van de schrijver verscheen, waarna Dickens in korte tijd zeer populair werd onder de lezers.  Hoewel Dickens’ eerste boek eigenlijk humoristische verhalen bevatte, werd het opgevolgd door het serieuze verhaal van Oliver Twist en anderen waarin hij veel hedendaagse problemen omtrent armoede aankaartte. Die boodschap verloor hij bij A Christmas Carol ook niet uit het oog. Nog altijd leert het de lezers over het samenzijn en wat voor plezier dat kan brengen, zeker in de koude dagen rond Kerst. Er zijn immers nog genoeg plekken op de wereld waar de armen nauwelijks iets hebben en waar industrialisatie zorgt voor een groot gat tussen arm en rijk. Dat was de boodschap van Dickens, dat samenzijn en het delen van vreugde en liefde iets voor iedereen is, in alle tijden.

Cadeau
Hoewel A Christmas Carol door de critici direct de hemel ingeprezen werd, was het boek een financiële flop. Dickens had erop gestaan dat het een prachtig kerstcadeau moest zijn, en daarom was er zoveel geld in het uiterlijk van het boek gestoken dat,  ondanks dat het in enkele dagen uitverkocht was, er nauwelijks een cent overbleef voor de auteur zelf. De auteur was daar zelf eigenlijk niet heel erg rauwig om, want hij had de prijs van het boek laag gehouden zodat iedereen het kon kopen. Bovendien waren er binnen twee maanden na het verschijnen al acht theaters bezig om er een toneelstuk van te maken. Het manuscript van A Christmas Carol bestaat nog steeds en het verhaal wordt jaar na jaar opnieuw gedrukt en verkocht, ook rond Kerstmis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!