Christie’s opent de deuren – Vandaag in

NaamloosVandaag in 1766 opent het beroemde veilinghuis Christie’s zijn deuren met de eerste veiling die het ooit zal houden. 

Inmiddels heeft Christie’s veilinghuizen over de hele wereld, ook in Amsterdam, maar in 1766 was het enkel gevestigd in Londen. De eerste veiling was die van een hele collectie boeken, waarna een veiling van schilderijen volgde op 20 maart 1767. Bij die eerste veiling werden trouwens niet alleen boeken verkocht, maar ook huisraad zoals dekbedden, kussenslopen, en zelfs twee gebruikte bedpannen. Hier zijn enkele feiten over het beroemde veilinghuis op een rijtje:

  1. Christie’s heeft vele records op zijn naam staan. Zo verkocht het ‘s werelds duurste chocoladereep, Barbie, en teddybeer.
  2. Christie’s staat erg bekend om zijn kunstveilingen. Zo veilde het onder andere werk van Picasso, en de werelberoemde Zonnenbloemen van Vincent van Gogh.
  3. In 2013 hield Christie’s, Londen een Out of the Ordinary Sale. Hier werden onder andere een opgezette struisvogel uit de 18de eeuw, en de schedel van een Triceratops verkocht.
  4. Edward Scissorhands was een enorm succes in 1990, en opnieuw in 2009 toen Christie’s de beroemde handen veilde.
  5. Er is ooit meer dan 300.000 dollar betaald voor een filmscript tijdens een veiling in New York. Het script was dat van The Godfather, en deze specifieke kopie was ooit het bezit van Marlon Brando.
  6. Op 3 december 2010 vestigde Christie’s, New York een record door één van de eerste kaarten van de Verenigde Staten te verkopen op eigen grondgebied. De kaart leverde bijna 2 miljoen dollar op.
  7. De kunstwereld werd flink wakker geschud toen acht archeologische artefacten die bij Christie’s geveild zouden worden, in beslag werden genomen door Scotland Yard. De artefacten bleken geroofd te zijn en via Christie’s doorverkocht te worden.
  8. Hoewel bij Christie’s vaak voor miljoenen dollars kunst wordt verkocht, verdiend het veilinghuis er zelf in verhouding weinig aan.
  9. Christie’s werkte enkele jaren samen met rivaal Sotheby’s om de prijzen voor kunst en andere waardevolle objecten onderling (en op zeer illegale wijze) vast te stellen. Sotheby’s kreeg een boete van 13 miljoen pond, Christie’s kreeg enkel een waarschuwing.
  10. Bij Christie’s kun je ook kunst op professionele wijze laten opslaan. De opslag in Brooklyn bleek echter niet orkaan-bestendig. Orkaan Sandy zorgde voor zeer veel waterschade aan schilderijen, sculpturen, en andere kunst. Ook de temperatuur-regelaar van de opslag hield er door de storm mee op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!