China’s laatste keizer – Vandaag in

NaamloosVandaag in 1908 bestijgt de laatste Chinese keizer de troont. Puyi, die geadopteerd is door Cixi, is dan pas 3 jaar oud.

De keizers van China hebben in 1908 al jaren moeite om de troon te behouden, en de Qing-dynastie is aan het wankelen als Puyi de troon bestijgt. Het is een moeilijke tijd, Puyi’s voorganger Guangxu laat veel onvrede achter omdat hij probeerde banden te smeden met Westerse landen. Die onvrede resulteerde tijdens Guangxu’s regering in opstanden tegen de heersende Qing, en de keizer probeerde de Chinezen weer voor zich te winnen met de Honderd Dagen Hervormingen. Hij werd echter geblokkeerd door de conservatieve, en elitaire keizerin-weduwe Cixi.

Puyi besteeg de troon na het overlijden van Guangxu en Cixi, maar gezien zijn jonge leeftijd was de weg vrij voor de revolutionairen om eindelijk hervormingen af te dwingen. Een 3-jarig kind zou hen immers niet kunnen stoppen.

Eind
Vanaf zijn kroning op 2 december 1908, had keizer Puyi het al niet makkelijk. Het grootste deel van zijn hof was corrupt en de bevolking schreeuwde om moderniseringen en meer vrijheid. De belangrijkste figuren aan Puyi’s hof werden keer op keer omgekocht, in de hoop zo de Qing-dynastie te laten vallen.  Ook Puyi’s pleegmoeder, keizerin-weduwe Longyu, werd bedreigd en onder druk gezet.

Hoewel Cixi jarenlang het hoofd had geboden aan de hervormers, bleek Longyu uiteindelijk niet bestand te zijn tegen de druk van de machtige Sun Yat-sen, en op 12 februari 1912 tekende de keizerin-weduwe de formele abdicatie van keizer Puyi. Hiermee kwam een einde aan de Qing-dynastie, en aan een traditie die 2000 jaar werd geëerd in China. Voortaan is het land een republiek, later geregeerd door Mao Zedong.

K’ang Te
Puyi mocht nog tot 1924 in het paleis in Beijing blijven wonen, maar werd uiteindelijk toch verbannen. Hij trok zich terug in Tianjin, dat op dat moment werd bezet door de Japanners. Onder hun leiding werd hij van 1934 tot 1945 keizer K’ang Te, keizer van Mantsjoekwo. Zijn regime werd wereldwijd, en zeker door de Chinezen bekritiseerd, en toen K’ang Te in 1945 werd gearresteerd door Sovjet-troepen getuigde hij dat hij door Japan was gebruikt om het Chinese vasteland te controleren. Daarop lieten de Chinezen hem arresteren en veroordelen. Pas in 1959 kwam de voormalig keizer weer vrij, toen Mao Zedong hem amnestie verleende. De rest van zijn leven was K’ang Te, ook wel Puyi, een gewone tuinier.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!