Boekenweek: reizen of relaties?

Boekenweek 2014. Thema: Reizen. Wat het boekenweekgeschenk daarmee te maken heeft is niet helemaal duidelijk, maar het sluit wel goed aan bij tal van andere discussies van het afgelopen jaar.

16604_Wieringa-Een%20mooie%20jonge%20vrouw%2801%29-om[1]

Neem het ‘drama’ rond de vervalste wetenschappelijke onderzoeken van de afgelopen maanden. Daarnaast affaires van wetenschappers, staatshoofden en andere prominente figuren die de ondergang van carrières teweeg brachten. En dan de eeuwige discussie of farmaceutische onderzoek niet teveel toegeeft aan de industrie en investeerders. Als we er nog aanslagen, oorlog en rampen aan toe zouden voegen heb je al het nieuws van het afgelopen jaar, in het smeuïge jasje van een (mini)roman.

Behapbaar
Het duurt even voordat het verhaal je te pakken krijgt, en bij een boek van slechts 94 pagina’s is dat een beetje zonde. In het begin is de hoofdpersoon, Edward, voornamelijk een ‘oude zeur’. Eigenlijk heeft hij gewoon een schop onder zijn kont nodig. Maar naarmate het boek vordert ga je je meer inleven.

Wieringa heeft een manier van schrijven die de personages ‘behapbaar’ maakt. Ze zijn menselijk. Hoe ontroerend, irritant of lachwekkend dat ook is. Korte, krachtige zinnen en een realistische dialoog is het gevolg. En eindelijk weer eens een boek waarin de relatie tussen man en vrouw volledig wordt belicht. Inclusief ingehouden opmerkingen, ruzies en het negeren van elkaar.

Maar wat dit boek met het thema ‘reizen’ te maken heeft, is me nog steeds een raadsel. Misschien dat je op zondag 16 maart gratis met de trein mag als je het meeneemt?

Een mooie jonge vrouw
Een man van in de veertig begint een verhouding met een mooie jonge vrouw. Zij betekent een overwinning op de tijd, maar zijn ouderdom en verval kan hij er niet mee afwenden. In dit liefdesverhaal stelt Tommy Wieringa de vraag wat pijn is en of je kunt doordringen tot de pijn van een ander als je deze niet eerst zelf hebt gevoeld.

Tommy Wieringa. Een mooie jonge vrouw / CPNB/De Bezige Bij / Boekenweekgeschenk / 9789059652347

Comments

Tini Jacobs
13/03/2014 at 03:52

Weer zo’n mooie recensie. Ik moet het boekje nog lezen.

Liefs Tini

Verstuurd vanaf mijn iPad

> Op 13 mrt. 2014 om 01:41 heeft Leest & Maakt Het het volgende geschreven: > > >Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!