Boeken, systeem en verwarring

old-books-photography-2399781[1]Werken in een boekwinkel is zo verkeerd nog niet. Zou je denken. De hele dag worden de meest vreemde situaties naar je hoofd gegooid.

“Pardon, kunt u me misschien helpen? Ik kan een titel niet vinden.” Dat gebeurd vaker en met een glimlach stap ik achter de toonbank vandaan om de klant te helpen, die om een titel vraagt die we eigenlijk altijd wel in de kast hebben staan. Een kast waar hij zonet al zeker een half uur voor heeft gestaan dus dat hij hem niet heeft gevonden is op zich een beetje vreemd, maar kan gebeuren. “Alstublieft meneer.” Ik reik hem het boek dat hij gretig aanneemt. “Ooh dank je wel. Ik begreep al niet hoe jullie je kasten indeelden.” Dat is begrijpelijk, er staat bij ons in de winkel niet bij de kasten waar welk boek staat, dus leg ik de klant rustig uit wat onze indeling ongeveer is. Maar midden in mijn uitleg onderbreekt hij me. “Nee, zo bedoel ik het niet. Ik bedoelde volgens welk systeem jullie de afzonderlijke kasten indelen. Welk boek waar staat op de plank zeg maar.” Verbaasd kijk ik de man aan. “We zetten de boeken op alfabet naar naam van de schrijver meneer.” Neemt hij me nou in de maling? Ik ken geen enkele boekwinkel die dat systeem niet gebruikt. Maar de klant lijkt oprecht verbaasd. “Wat een slim systeem! Daar was ik nou echt nooit opgekomen.” Even vraag ik me alsnog af of ik in de maling wordt genomen, maar het lijkt er echt niet op. “Ja dat is wel erg handig. Maar hebben jullie wel eens overwogen om de boeken op kleur neer te zetten? Dat ziet er toch wel veel mooier uit.” Sceptisch neem ik de man op. “Dan zouden we geen boek meer terug kunnen vinden”, zeg ik nog voorzichtig. “Nou je kunt toch onthouden welke boekband welke kleur heeft? Ik denk dat jullie winkel er dan een stuk aantrekkelijker uitziet hoor. Maar ja, jullie moeten het zelf weten.” Waarna hij me het boek teruggeeft, en de winkel uitloopt zonder nog iets te kopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!