Boeken, seizoenen en Amerikanen

old-books-photography-2399781[1]Werken in een boekwinkel is zo verkeerd nog niet. Zou je denken. De hele dag worden de meest vreemde situaties naar je hoofd gegooid.

“The weather is completely schizophrenic.” Knipperend met mijn ogen kijk ik op van de krant voor me. Eh… Wat?! De Amerikaan kijkt me doodleuk aan, duidelijk niet helemaal begrijpend waarom ik zijn grapje niet meteen doorheb (voor het lezersgemak zal ik de rest van het gesprek maar even vertalen). “Ja, gisteren was het heerlijk weer, en nu is het ijskoud.” Dan valt ook eindelijk het muntje bij mij. Het snelle wisselen van het Nederlandse weer lijkt inderdaad wel alsof het meerdere seizoenen in een week, zelfs in één dag is.

Als je ‘wisselvallig weer´ beschrijft in menselijke, en medische termen dan kom je inderdaad uit op ´bipolair´. De Amerikaan doet er nog een schepje bovenop. “In de zon is het lekker warm maar de wind is ijskoud. Ik bedoel maar, kies een seizoen!” Het klopt, want ik sta te verkleumen in de winkel, terwijl mensen aan de andere kant van de straat in t-shirts en korte broeken lopen. Het Nederlandse weer: men neme een ons zomer, voeg daarbij een theelepel lente en een half kopje herst toe en maak het geheel af met een snufje winter. Tadaa!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!