Boeken, pinnen en paranoia

old-books-photography-2399781[1]Werken in een boekwinkel is zo verkeerd nog niet. Zou je denken. De hele dag worden de meest vreemde situaties naar je hoofd gegooid.

“Meneer, u kunt pinnen.” Het is al de derde keer dat het tegen de klant gezegd wordt, en er staat een flinke rij achter hem van mensen die ook moeten pinnen. De man kijkt een paar keer om zich heen, en beweegt zich dan nog niet. Dit is nu drie keer gebeurd, en ik grijp het meteen aan om de klant die ik op dat moment help dan maar eerst te laten betalen. We hebben het te druk om zo’n opstopping bij het betalen te hebben. Opnieuw toetst mijn collega het bedrag in. “Meneer, u kunt pinnen.” We beginnen een beetje moe te worden van deze klant. Weer, voor de vierde keer nu al, kijkt de man weer om zich heen en beweegt zich OPNIEUW niet! “Meneer, u kunt pinnen”, herhaalt mijn collega op geïrriteerde toon. Zo heb ik hem nog nooit gehoord! Verbaasd kijk ik dan ook naar hem. De man kijkt hem verstoord aan. “Ik wil dat iedereen een stap naar achteren doet!”, eist hij op luide toon.  Totaal verbaasd staren wij vanachter de toonbank naar deze klant, en de andere klanten doen hetzelfde. “Ga eens weg!”, beveelt hij een jonge vrouw die naast hem aan de toonbank staat. Langzaam doet ze een stapje opzij, voor zover dat gaat. De man positioneert zich recht tegen de toonbank, zijn buik er tegen aan en zijn ellebogen wijd van zijn lichaam af. Ik heb nog nooit iemand zich zo breed zien maken… “Ik wil niet dat er iemand naast me staat als ik betaal”, zegt hij alsof dat een heel normaal ding is.

Als de klant weg is kijken mijn collega en ik elkaar met een bevreemde blik aan. “Wilde hij nou per se niet betalen als er iemand anders aan de toonbank stond omdat hij bang was dat iemand mee zou kijken?” Mijn collega knikt. “Ik denk het wel ja. Het was in ieder geval erg… interessant.” Dat is inderdaad de enige juiste verwoording.

Comments

25/05/2016 at 15:39

Wauw… Paranoïde? xDLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!