Boeken, oorlog en niveau

old-books-photography-2399781[1]Werken in een boekwinkel is zo verkeerd nog niet. Zou je denken. De hele dag worden de meest vreemde situaties naar je hoofd gegooid.

“Mevrouw?” Ik kijk op van de stapel tijdschriften die ik aan het prijzen ben. Mevrouw? Moet dat nou echt? Dat klinkt zo oud. Maar het jongetje dat voor me staat komt niet eens boven de toonbank uit dus ik zal het hem vergeven. “Kan ik je helpen?” Hij knikt. “Heeft u misschien een boek over Jacoba van Tongeren?” De naam doet meteen een belletje rinkelen. Het boek over de verzetsvrouw is een flinke tijd in het nieuws geweest.
Ik knik en loop naar de plank met Nederlandse geschiedenis. Het kind en diens vader kijken afwachtend terwijl ik het boek van de plank trek en het aan de vader geef. Die schudt echter zijn hoofd. “Het is voor hem”, zegt hij nuchter. Ik frons mijn wenkbrauwen en geef het jongetje, die hoogstens een jaar of 10 kan zijn, het boek. “Het is wel een vrij zwaar boek. Het is niet voor kinderen geschreven.” Het boek is interessant, maar gaat tegelijk op zeer inhoudelijke manier over het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. De man kijkt naar zijn zoon, die al druk aan het bladeren is. De moeder komt er ook bij. “Lieverd, dat is geen kinderboek. Bedoelde je een misschien een andere titel?”, probeert ze maar het ventje schudt heftig zijn hoofd. “Nee, het is dit boek. Meneer van Tongeren kwam bij ons op school praten over zijn tante. Hij wist helemaal niets over haar en nu heeft hij dit boek over haar geschreven. Het was heel interessant.” De ouders kijken mij opnieuw aan. De blikken zijn vragend en wat ze willen weten is duidelijk: is dit boek geschikt voor hun zoon? Ik weet zowaar even niet wat ik moet zeggen. Dit kind is duidelijk veel verder dan het gemiddelde leesniveau van een 10-jarige want hij zit niet alleen te bladeren, maar ook al stukken te lezen uit het boek. “Het is een erg inhoudelijk boek. Het is wel echt bedoeld voor een wat oudere doelgroep”, zeg ik terughoudend. Als het kind het wil en aankan, wie ben ik om het af te raden?

Wat de ouders uiteindelijk tegenhoudt is de prijs, vermoed ik. Het boek kost bijna 30 euro. Oorlogswinter verschijnt op de toonbank, want het is wel duidelijk dat hun zoon meer over de Tweede Wereldoorlog wil weten. Ze vragen me wel de titel van het boek over Jacoba van Tongeren op te schrijven gezien hun zoon aangeeft het wel ooit te willen lezen. “Als hij deze uit heeft en meer wil weten, kan ik ook Sprong op Normandië aanraden. Dat gaat over de parachutisten die tijdens D-Day naar Normandië gingen.” Ook die titel wordt genoteerd.

Het boek is al opengeslagen voordat ze de winkel uit zijn. En het ventje is er al zo in opgegaan dat hij bijna tegen een andere klant oploopt. De ouders moeten er wel om lachen en leiden hem naar buiten. Ik ben nog steeds onder de indruk dat hij Jacoba van Tongeren zo graag wilde lezen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!