Anne Frank opgepakt – Vandaag in

Wikipedia: Bungle
Wikipedia: Bungle

Vandaag in 1944 wordt Anne Frank opgepakt door de Duitsers, samen met haar hele familie en de vier vrienden die ook schuilen. Wie de onderduikers heeft verraden is nooit duidelijk geworden, wel heeft het zeven mensen het leven gekost.

De familie Frank, familie van Pels en de heer Pfeffer hebben twee jaar lang ondergedoken gezeten in het Achterhuis, in de hoop de Tweede Wereldoorlog te overleven. Maar naarmate de oorlog verder duurt, en ze langer in de kleine ruimte achter Otto Franks voormalige kantoor zitten, worden de onderduikers mogelijk onvoorzichtiger. De overlevenden vertellen later dat de gordijnen open werden gezet, net als dakramen, en dat er soms lawaai werd gemaakt. Een portemonnee die beneden is achtergelaten wordt gevonden door een werknemer van het bedrijf, net eentje die niets weet van de onderduikers…
Op 9 april wordt er ingebroken in het kantoorpand, waarna de nachtwaker met de politie op onderzoek uitgaat. Anne Frank schrijft op 11 april 1944 in haar dagboek dat er mensen aan de boekenkast, de geheime deur naar het Achterhuis, was getrokken maar dat ze niet ontdekt waren. De onderduikers ontspringen de dans, maar wel maar net.

Op 4 augustus 1944 staat de NSB en SS voor de deur van Prinsengracht 263 in Amsterdam. Oberscharführer Karl Silberbauer loopt als eerste het pand binnen, op de voet gevolgd door twee of drie NSB-ers. De acht onderduikers  worden in auto’s afgevoerd. Van de acht mensen, keert er uiteindelijk maar één terug.

Vlektyfus

De onderduikers worden op 4 augustus afgevoerd, maar niet officieel gearresteerd. Hoewel het volgens de bezetters illegaal was om onder te duiken, missen de documenten die gekoppeld waren aan officiele arrestaties van onderduikers en helpers. Maar dat maakt voor het lot van de familie niet uit. Op 8 augustus 1944 worden ze “op transport gezet”, met de trein naar kamp Westerbork. Ongeveer een maand later, Duitsland wordt ondertussen aan alle kanten aangevallen door geallieerde troepen, staan ze op de lijst voor de trein naar vernietigingskamp Auschwitz. Tegen deze tijd is de familie al niet meer bij elkaar, en hun vrienden zijn weer naar andere kampen doorgestuurd. Anne en haar zus Margot zullen zelf ook niet lang in Auschwitz blijven, zij worden doorgestuurd naar Bergen-Belsen. Moeder Edith Frank blijft in Auschwitz achter, elk beetje voedsel dat ze te pakken kan krijgen sparend voor haar dochters in de hoop hen het later te geven. Ze komt uiteindelijk van de honger om.

Anne en haar zus Margot overlijden uiteindelijk in 1945. Margot sterft als eerste, mogelijk aan vlektyfus, waarna de theorie is dat Anne niet langer de wil heeft om te leven. Ervan overtuigd dat haar hele familie is omgekomen, sterft ze een paar dagen na haar zus. Ze is dan 15 jaar oud.

Dagboek

Wat we weten over Anne Frank komt voornamelijk door haar dagboek. Na de arrestaties treffen twee helpers – waaronder Miep Gies – in het Achterhuis de dagboekpapieren van Anne Frank aan, rapen ze bij elkaar, en bewaren ze. Na de oorlog keert Otto Frank, gescheiden van zijn vrouw en kinderen in de kampen, terug naar Amsterdam waar hij wanhopig zoekt naar zijn dochters. Als hij op 18 juli 1945 via een vriendin van Anne en later het Rode Kruis verneemt dat beiden zijn omgekomen, krijgt hij de dagboeken van Miep. Hij besluit Anne’s wens om schrijfster te worden en haar dagboeken te doneren aan het oorlogsregister uit te laten komen. Haar dagboek is inmiddels in 70 talen uitgebracht.

Het verraad

Hoewel er veel onderzoek naar het verraad van het Achterhuis is gedaan, is er tot op heden niemand voor gearresteerd of veroordeeld. Karl Silberbauer is ontdekt, opgepakt, en verhoord, maar zou enkel de inval hebben uitgevoerd op orders van hogere politiemensen. Van de verdachten die over de jaren zijn aangewezen als mogelijke verraders is tot nu toe geen concreet bewijs dat één of meerderen ook daadwerkelijk schuldig zijn aan de tip die uiteindelijk zeven mensen het leven kostten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!