7 beste manieren om af te koelen (zonder airconditioning)

Het is snikheet, de mussen vallen van het dak en waar zoekt een mens nog verkoeling? Daarom: de zeven beste methodes om de hitte tegen te gaan, als je geen airconditioning hebt.Naamloos

 1. Stop muntblaadjes in je water.
  Water voorkomt dat je uitdroogt op hete dagen. En als je daar wat muntblaadjes toevoegt, koel je nog beter af. Dat komt doordat munt je zenuwen voor de gek houdt. In de plant zit namelijk menthol. Je smaakpapillen worden door menthol zo gestimuleerd dat ze denken dat het heel koud is. Daarom werkt munt verfrissend. En je water smaakt ook een stuk minder saai.
 2. Eet kleine porties.
  Als het heel warm is, kun je een uitgebreide maaltijd beter laten staan. Kleine porties over de dag verspreid zijn beter voor je. Waarom? Het is al een flinke klus voor je lichaam om koolhydraten en proteïnen (vlees, aardappels en pasta’s) te verbranden. En hoe harder je maag werkt, hoe meer energie je verbruikt en hoe warmer je lichaam wordt. Dat wil je juist niet op een hete dag
 3. Stop je kussen in de vriezer.
  Als het heel erg warm is, slaap je slecht. De snelste methode om je bed af te koelen, is een bevroren kussen erop te leggen. Het Edingburgh Sleep Centre raadt deze methode aan tijdens hete nachten. Dus stop je kussen in een afgesloten plastic zak en prop hem in de vriezer.
 4. Eet koud eten.
  De meningen over eten tijdens hittegolven zijn verdeeld. De één zegt dat warm eten goed is, de ander raadt koud eten aan. Maar als je niet gewend bent aan hitte, kun je het beste koud voedsel opscheppen. Dat is makkelijker te verteren (zie tip 2) en het koelt je bovendien van binnenuit af. Een koude soep of fruitsalade bevatten alle vitamines die je nodig hebt en zijn lekker verfrissend.
 5. Doe elektra uit.
  Lampen en andere elektra worden warm. Normaal merk je dat niet, maar tijdens een benauwde dag kan het net te veel zijn. Doe dus je lampen uit en trek de stekkers uit alle apparaten die niet per se aan hoeven. Want zelfs op standby geven veel apparaten toch een beetje warmte af.
 6. IJsklontjes tegen je handen, hoofd en nek.
  In je hoofd, nek en handen zitten de meeste bloedvaten vlak onder de huid. Deze plekken worden door je lichaam gebruikt om hitte af te stoten en kou op te nemen. Om dat een beetje te stimuleren kun je het beste je handen af en toe onder de koude kraan houden en ijsklontjes in een doek in je nek leggen. IJsklontjes in je elleboog- en knieholtes werken ook.
 7. Gordijnen en ramen dicht.
  In de Mediterrane gebieden is het heel normaal om ’s ochtends de luiken dicht te doen. Om de hitte uit je huis te houden moet je overdag de ramen en gordijnen gesloten houden. Laat zo min mogelijk warme lucht binnen. Pas als het buiten ook aan het afkoelen is, gooi je alles open.
Dit artikel is origineel geschreven voor Quest.nl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!