Share this

Vandaag in 1493 dacht ontdekkingsreiziger Christopher Columbus dat hij zeemeerminnen had gespot, het bleken echter zeekoeien te zijn.

De zeemeermin was een mythisch wezen, gevreesd omdat ze zeemannen zou verleiden met haar stem en dan naar de bodem van de oceaan zou trekken waardoor ze zouden verdrinken. De Grieken schreven het eerst over deze wezens, die onder andere probeerden de held Odysseus en zijn mannen te verleiden tijdens hun tocht naar Ithaca. Sinds de Middeleeuwen was het geloof in zeemeerminnen weer enorm toegenomen, hun bestaan werd als waarheid aangenomen doordat ze waren opgenomen in zogenaamde Bestiari waarin diersoorten (al dan niet bestaand) werden beschreven zodat anderen erover konden leren.

Volgens de mythes zouden zeemeerminnen prachtige vrouwen zijn met vissenstaarten in plaats van benen. Columbus schreef echter dat zijn admiraal ter hoogte van Haïti drie zeemeerminnen had gezien, maar dat ze lang niet zo prachtig waren als de Grieken hen hadden beschreven. De admiraal en Columbus vonden de zeemeerminnen dik, en ‘mannelijk’ in hun gezichtsvormen.

Skeletten
Na Columbus’ terugkomst, toen de verhalen over zijn reizen de wereld rond gingen, werden er op sommige plekken ‘overleden zeemeerminnen’ tentoongesteld. Dit waren meestal de skeletten van zeekoeien, die waren gevonden op stranden. Het duurde enige tijd voor wetenschappers hun handen kregen op één van deze skeletten waardoor er onderzoek gedaan kon worden en werd ontdekt dat het helemaal niet ging om een mythisch wezen maar om een dugong, een zeekoe uit Azië. Toch zijn de mythes over zeemeerminnen ook nu nog hardnekkig rond zeevaarders over de hele wereld.

Sirenia
De Latijnse naam voor zeekoeien is wel heel toepasselijk Sirenia. Onder deze naam vallen vier diersoorten,  drie soorten zeekoeien en de dugong. De dugong is een water herbivoor die zich thuis voelt in onder andere de Indische Oceaan en Pacifische en rond de kust van oostkust van Afrika, terwijl de drie soorten zeekoeien zich vooral rond de westkust van Afrika en Noord- en Zuid-Amerika ophouden. Zeekoeien worden in Zuid-Amerika tot diep in de Amazone aangetroffen. Tijdens laag water staan zeekoeien soms op zandbanken op hun staart, waardoor ze rechtop uit het water rijzen, op enige afstand kunnen ze dan worden aangezien voor mensen. Hoewel ze niet zingen.

 

Share this