Share this

Als student aan de universiteit, is het moeilijk voor te stellen hoe het op sommige opleidingen gaat. Verhalen over de ROC’s doet iedereen wat lacherig af. En dat wil je ook graag als je Wie heeft er wél een boek bij zich van Johan Goossens leest, maar je vreest dat dat niet gaat.

vdi9789400400191[1]Johan Goossens schrijft sinds 2013 columns in het Parool, over zijn ervaringen als leraar Nederlands op een ROC in Amsterdam. Zijn leerlingen zijn eerstejaars uit het mbo, niveau 2. Terwijl je leest, schiet je in de lach maar tegelijk voel je je schuldig. Hoe elitair ben je wel niet als je lacht om het leed van minder bedeelden? Maar toch… Zou de schrijver niet een beetje hebben overdreven?

Gevat
Een mbo-2 in Amsterdam is helaas het zogenaamde ‘afvoerputje’ van de maatschappij. Maar jongeren kiezen niet zelf om daar terecht te komen. En bovendien zijn alle pubers gewoon hetzelfde in aard. Rebels, verveeld, en de hekel aan de leraar lijkt bijna in hun botten te zijn gebakken. Ergens tussen het DNA en de hormonen denk ik. Want ook ik had echt niet zo’n goed woord over voor mijn Natuurkunde-docent (en Frans was al niet heel erg veel beter). Maar het is niet alleen maar ellende over tieners die het gewoon niet meezit in het leven! Natuurlijk hoor je over moord, zwangerschappen en andere ellende. Maar Goossens en zijn klas gaan ook met z’n allen een ijsje halen op de laatste schooldag. Je voelt de angst, samen met een ongelofelijk lachstuip, omhoog borrelen als de docent in de kerstvakantie in de tandartsstoel ligt. En wie kent de tekst van ‘Potje met vet’ nou niet?

Hoeveel leed er echter ook de revue passeert, de bundel is voornamelijk vermakelijk. Een column is nooit te lang, het boek zeker niet te dik. Als je het voorleest aan je vrienden of familie lig je hoogstwaarschijnlijk in een deuk om de gevatte opmerkingen van leerlingen jegens hun leraar. Voor de helft van de dingen die ze tegen Goossens zeggen, zou ik op mijn middelbare school geschorst zijn! Daarentegen kon ik wel zonder boek de klas in…

Wie heeft er wél een boek bij zich?
‘Heb je ervaring?’ vraagt de manager. ‘Nee.’ ‘Een diploma?’ ‘Nee.’ ‘Aangenomen, je kunt morgen beginnen. Je hebt dertien klassen.’ Als cabaretier Johan Goossens leraar Nederlands wordt op een ROC in Amsterdam, proberen zijn nieuwe collega’s hem moed in te praten voor de eerste les: ‘Je moet het nooit persoonlijk opnemen!’ zeggen ze. ‘Je moet Hakim meteen apart zetten! En ga nooit met Sharyselle in discussie, want dan ben je verloren.’ ‘En als er iets is,’ drukken ze hem op het hart, ‘dan bel je gewoon de beveiliging…’

Johan Goossens. Wie heeft er wél een boek bij zich? / Thomas Rap / 9789400400191

Share this