Eerste operatie met verdoving – Vandaag in

Wikipedia: ISAF Headquarters Public Affairs Office
Wikipedia: ISAF Headquarters Public Affairs Office

Vandaag in 1842 wordt er voor het eerst verdoving gebruikt tijdens een operatie. De arts Crawford Long is niet de eerste dokter die een narcotisch middel gebruikt, maar wel de eerste die dat doet om een operatie pijnloos uit te voeren.

Ether werd al enige tijd door artsen onderzocht omdat het in staat was pijn te onderdrukken. Het werd zelfs gebruikt op zogenaamde ‘ether-feestjes‘ om te inhaleren. Ether is namelijk een zeer effectief lachgas en hoewel het wel onderzocht werd door artsen, werd het voornamelijk gebruikt voor feestjes om de gasten te vermaken. Na zijn studie medicijnen, ging ook Long naar deze feestjes toe. Maar terwijl hij zich slap lachte met zijn vrienden, begon hij de mogelijkheden te onderzoeken om iemand pijnloos te opereren door de patiënten van tevoren ether te laten inademen.

Verdoving
De patiënt was James Venable, zelf een hoogstaand lid van de gemeenschap en bekende van de ether-feestjes. Doordat Venable bekend was met de werking van de verdovende drug, wilde hij wel meedoen met Long’s experiment. Venable had een cyste in de nek, het verwijderen ervan zou ontzettend pijnlijk zijn geweest als Venable bij volledig bewustzijn was geweest. Daarom liet Long hem ether inademen en toen Venable niet meer reageerde op de prik van een naald, begon hij te snijden.
Venable was niet bewusteloos door de verdoving, zoals bij huidige verdovingen het geval is, maar hij voelde in het hele lichaam geen pijn meer. De operatie was dan ook een succes.

Bevalling
Crawford Long publiceerde in verhouding pas laat over zijn geslaagde operatie, in december 1849. Hij vermoedde namelijk dat iemand anders dezelfde behandeling al eerder dan hij had uitgevoerd en gaf diegene de kans de eer op te strijken. Toen die persoon echter uitbleef, schreef hij er zelf over. Long gebruikte ether de rest van zijn loopbaan. Hij stierf aan een hartaanval in 1878, vlak nadat hij een vrouw ether had gegeven om een pijnloze bevalling te hebben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!