Share this

Elke student kent het concept van SOG’gen: Studie Ontwijkend Gedrag. Ik was er zeker gedurende mijn bachelor een ster in om alles tot op het laatste moment uit te stellen om dan mezelf in een eindsprint vloekend naar die deadline toe te racen. En het te halen. Met de hakken over de sloot. Wat ik echter nooit had voorzien was dat dit gedrag zich zou voortzetten in mijn volwassen leven. Ik dacht, heel naïef, dat als ik niet meer hoefde te studeren dat het SOG’gen vanzelf op zou houden. Nooit had ik verwacht dat het SOG’gen zou evolueren tot KOG’gen: Klusjes Ontwijkend Gedrag!

Het weer buiten is prachtig, de vogels fluiten, de tuin… Ooh daar moet eigenlijk wel wat aan gedaan worden. En nu de zon zo door de ramen valt is het wel heel opvallend dat ik ze al een jaar niet gelapt heb. En de was stapelt zich ook al twee weken op. Ooh maar die vriendin vraagt of ik zin heb op een stukje te gaan lopen, nou het kan ook wel even wachten toch?

Elke student kent het concept van SOG’gen: Studie Ontwijkend Gedrag. Ik was er zeker gedurende mijn bachelor een ster in om alles tot op het laatste moment uit te stellen om dan mezelf in een eindsprint vloekend naar die deadline toe te racen. En het te halen. Met de hakken over de sloot. Wat ik echter nooit had voorzien was dat dit gedrag zich zou voortzetten in mijn volwassen leven. Ik dacht, heel naïef, dat als ik niet meer hoefde te studeren dat het SOG’gen vanzelf op zou houden. Nooit had ik verwacht dat het SOG’gen zou evolueren tot KOG’gen: Klusjes Ontwijkend Gedrag!

Werk
KOG’gen is misschien nog onhandiger dan SOG’gen, Het kan namelijk niet alleen tijdens een vrije dag de kop op steken, als je geen zin heb in die huishoudelijke klusjes. Ook op werk is het een gevaarlijk fenomeen. Na een paar lange dagen kost het me zichtbaar meer moeite om me zelfs maar te concentreren op relatief simpele taken en deze website leidt er al helemaal onder. Bingewatchen op de bank is gevaarlijk aanlokkelijk, en de mogelijkheid ertoe lijkt het KOG’gen en SOG’gen in de afgelopen jaren alleen maar te versterken. Hoe krijgt een mens ooit iets gedaan als er zoveel entertainment dat leuker is dan studie, werk of klusjes binnen handbereik is?

Nu gaat Netflix niet op werk, maar dat wil niet zeggen dat KOG’gen niet op verschillende manieren voor kan komen. Inventarisatie is een zeer geschikte manier om onder belangrijker werk uit te komen. Net zo goed als het moeten opschonen van je email, je mappen, of je bureauladen. Man, ik kan de inhoud van dat bureau inmiddels wel dromen! En waarom was het nou eigenlijk nodig? Hoewel, ik kan nu wel eindelijk weer alles makkelijk vinden…

Is er iets te doen aan SOG’gen en KOG’gen, behalve ijzersterke wilskracht kweken? Vast wel, met vele tips online is er vast wel eentje die voor je werkt. Deze blog lezen is trouwens niet zo’n manier! Ik geloof zelf in to-do-lijsten, en één ding tegelijk te doen. Ik ben er alleen nog niet zo goed in. Maar ja, ik schrijf dan ook deze blog in plaats van mijn huis op te ruimen…

Share this