Share this

De vluchtelingenstroom maakte maanden geleden veel tongen los. Iedereen had er wel een mening over, elk medium had verhalen. Toegang geweigerd verteld het aangrijpende verhaal van twee jongens, die vrienden hadden kunnen zijn.  

Wat zou je doen als je een dag kon ruilen met het leven van een ander?
Dat lijkt de belangrijkste vraag te zijn in Toegang geweigerd van Danny de Vos. Alleen ruilt Nick een dag met een leven dat niet veel mensen zullen kiezen, en zich ook niet kunnen voorstellen. Met Toegang geweigerd portretteert De Vos op sterke wijze “de angstige Europeaan”, “de wanhopige vluchteling”, en tegelijk het onschuldige kind die nog door niets beïnvloedt is in de gedachtevorming.

The boy in the striped pajamas
Het idee van een ruil tussen twee kinderen, de een in een bevoorrechte positie en de ander in de penarie, is niet nieuw. The boy in the striped pajamas vertelde dit verhaal in een setting van de Tweede Wereldoorlog, en Toegang geweigerd gebruikt datzelfde idee in het heden. Dat wil echter niet zeggen dat het een hele effectieve manier is om een verhaal te vertellen, of om het begrijpbaar te maken voor een buitenstaander. Want wat weet een kind uit Nederland nou over het leven van een vluchteling?

Danny de Vos probeert de wereld van de vluchteling open te breken voor het publiek in Nederland door een kijkje te geven in het leven van Zaid. Hij vertelt geen verhaal over bommen, maar een verhaal over hoop, het verlangen naar thuis en veiligheid, en over onzekerheid. Dat doet hij op een manier die de vluchtelingencrisis vanuit beide standpunten uitlegt: die van de vluchteling, en die van de Europeaan. Het resultaat is een meeslepend verhaal, dat precies lang genoeg is om de boodschap over te brengen zonder een tranentrekker te worden.

Toegang geweigerd
De zomervakantie is aangebroken en Nick gaat met zijn ouders en zus op all-inclusive vakantie naar een Grieks eiland. Toch is de vakantiesfeer anders dan normaal, want het eiland wordt overspoeld door vluchtelingen. De meeste hotelgasten en zelfs Nicks vader zijn heel negatief over hen: er zitten terroristen bij, en ze willen alleen maar naar het westen om te profiteren van onze rijkdom, wordt er beweerd.

Dan ontmoet Nick Zaïd, een aangespoelde bootvluchteling van zijn eigen leeftijd. Ze worden vrienden en zien elkaar stiekem in de buurt van het hotel. Nick vindt het oneerlijk dat zijn leven zo veel anders is dan dat van Zaïd. Hij bedenkt een plan: ze ruilen één dag van plaats, zodat Zaïd een echte dag vakantie heeft om even bij te komen. Het plan lukt, maar Nick komt terecht in de vluchtelingenstroom en wordt meegevoerd… Kan hij nog terug?

Danny de Vos. Toegang geweigerd / Ploegsma / 9789021675909 

Share this