Sterfdag van Napoleon – Vandaag in

NaamloosVandaag in 1821 overlijdt Napoleon Bonaparte, voormalig keizer van Frankrijk en plaag van Europa.

Napoleon Bonaparte is één van de meest beroemde Fransen ter wereld. Als generaal won hij vele veldslagen, en als keizer veroverde hij bijna heel Europa. In 1804 kroont hij zichzelf tot keizer van Frankrijk, en pas in 1812 proeft hij de eerste nederlaag. Enkele dagen na zijn overwinning op Moskou moet hij de stad alweer verlaten. Er is geen eten, de Russen voeren een guerrilla-oorlog, en de kou eist bijna meer levens dan de oorlog. Napoleon’s soldaten laten hem massaal in de steek, en zonder zijn Grande Armée is de generaal weinig. De massale nederlaag zorgt ervoor dat hij in 1814 wordt verbannen naar Elba.
Niet dat dat de keizer tegenhoudt. Hij keert na 10 maanden ballingschap terug in Frankrijk en grijpt opnieuw de macht. Tot de Slag van Waterloo tenminste.

Sint-Helena
De totale nederlaag bij Waterloo betekent het einde voor de keizer. Pruisen en Engeland besluiten (opnieuw voormalig) keizer dit keer te verbannen naar Sint-Helena, een eiland zo ver weg dat hij nooit zomaar kan ontsnappen! Hier spendeert Napoleon zijn laatste jaren, terwijl hij zijn memoires schrijft.
De generaal is altijd populair gebleven in Frankrijk, en terwijl hij streng bewaakt wordt zijn er plannen om hem te helpen ontsnappen. Sommigen willen hem terug in Europa hebben, anderen denken aan een rijk in Amerika. Zijn plotselinge dood maakt aan al deze plannen een abrupt einde…

Natuurlijk, of moord?
Napoleon sterft op 5 mei 1821. De onttroonde keizer is dan 52 jaar oud. De officiële doodsoorzaak is maagkanker, maar al snel verschijnen er geruchten dat hij is vergiftigd. De Engelsen zouden van hem af hebben gewild, en daarom zijn dood iets ‘versneld’ hebben. Het idee dat Napoleon vergiftigd was, werd versterkt door de ontdekking van een hoge dosis arsenicum in zijn haar. De keizer zou gedurende langere tijd dit giftige goedje toegediend hebben gekregen! Dat kan zijn, maar dan was de inname wel vrijwillig. Arsenicum werd in de 19de eeuw namelijk ook gebruikt in haarproducten (die de generaal gebruikte tijdens zijn leven) en bij maagklachten. Die had de generaal ook al jaren. Maar wat was de doodsoorzaak dan?

Na veel onderzoek blijkt dat de generaal wel degelijk is gestorven aan maagkanker, en dan wel een vorm die kan worden  veroorzaakt door een bacterie. Het feit dat de man verder leefde op een dieet dat weinig vers vlees, fruit, of groente bevatte, hielp zijn maagklachten bovendien ook niet. Zelfs als hij terug had kunnen komen naar Europa, dan was hij waarschijnlijk al snel overleden.

Napoleon’s lichaam werd in 1840 van Sint-Helena naar Frankrijk gebracht, waar hij ligt begraven in de Dôme des Invalides in Parijs. Het graf kan bezocht worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!