Share this

NaamloosVandaag in 1506 overleed de beroemde zeevaarder en ontdekker Christopher Columbus. Ontdekker van (Zuid-)Amerika, zeevaarder, slavenhandelaar, en vooral: ongelovige over het ontdekken van ‘een nieuwe wereld’.

Christopher Columbus is waarschijnlijk de meest bekende ontdekkingsreiziger in de geschiedenis. Toch zijn er een paar dingen die niet iedereen weet. Tien ‘Columbus-feitjes’:

  1. Columbus werd geboren tussen 31 oktober 1450 en 30 oktober 1451. Alleen zijn geboortestad, Genua, is echt geverifieerd. Hij stierf op 54-jarige leeftijd, op 20 mei 1506.
  2. Columbus vertrekt op 3 augustus 1492 uit Spanje, om op 12 oktober 1492 voor het eerst voet aan land te zetten op de Bahamas. Op 28 oktober ontdekt hij Cuba, en daarmee maïs, tabak en de eerste Indianen. De gehele tijd denkt Columbus in Oost-Indië te zijn.
  3. Columbus maakt in totaal vier reizen naar Amerika. Zijn laatste reis eindigde in 1504, het jaar waarin koningin Isabella overleed waardoor de financiering en betaling van Columbus stopt.
  4. Het was niet Columbus maar de matroos Rodrigo de Triana die als eerste de Nieuwe Wereld zag, toen hij op 11 oktober 1492 het eiland San Salvador (nu Watling Island) in de verte zag. Columbus stelde echter dat hij het de avond ervoor al gezien had, zodat hij De Triana niet hoefde te belonen voor het zien van de kust.
  5. De oorspronkelijke bewoners van Cuba zijn na jaren van mishandeling en uitbuiting de Spanjaarden zo zat dat ze weigeren de bemanning van Columbus tijdens diens laatste reis van voedsel te voorzien. Columbus gebruikt uiteindelijk een maansverduistering om hen angst aan te jagen. De inwoners van Cuba geven hem daarna voedsel om ‘de maan terug te krijgen’.
  6. De leefomstandigheden in de stad Hispaniola zijn tijdens de derde reis zo verschrikkelijk verslechterd, dat Columbus gewelddadig ingrijpt. Daarin slaat hij zo door dat de kolonisten, maar ook de lokale Taino-chiefs klagen bij koningin Isabella en koning Ferdinand van Spanje. Columbus en zijn broers worden door de Spaanse rechter Francisco de Bobadilla in de boeien geslagen en afgevoerd naar Spanje. Daar worden alle aanklachten tegen Columbus direct opgeheven. Maar ondanks dat, was zijn reputatie naar de haaien en zijn volgende expeditie een complete mislukking.
  7. Het schip de Santa Maria, vlaggenschip tijdens de eerste expeditie en vergaan toen het op 25 december 1492 op een rif liep, zou mogelijk gevonden zijn door archeologen. Het schip verging doordat de stuurman het roer overliet aan een jonge, onervaren matroos omdat hij wilde slapen. Daardoor liep het op een rif. Het hout  van het vergane schip werd gebruikt om de eerste nederzetting: La Navidad te bouwen.
  8. Niet Columbus, maar de viking Leif Erikson was de eerste Europeaan die voet aan land zette in Amerika. Sterker nog, Columbus-dag (een feestdag in de Verenigde Staten) is eigenlijk gebaseerd op mythes. Want Columbus heeft tijdens zijn vier reizen nooit voet aan land gezet op het continent Noord-Amerika.
  9. De laatste rustplaats van Columbus is onbekend, en voornamelijk een heikel discussie-puntje. Hoewel Columbus is overleden in Spanje, werden zijn resten overgevaren naar Hispaniola dat toen Spaans was. Toen het eiland echter in Franse handen kwam, werden de overblijfselen opgegraven en eerst naar Cuba en later terug naar Spanje (naar Sevilla) gebracht. Dat zegt Spanje tenminste. De Dominicaanse Republiek claimt echter dat zij de echte overschotten van de ontdekker hebben, gebaseerd op het feit dat de botten in het graf daar zijn getekend door vergevorderde artritis (wat Columbus had). Sevilla heeft daarop het graf laten openen en DNA-onderzoek laten doen. Conclusie: Enkele botten van het lichaam behoren inderdaad Columbus toe, maar niet allemaal. En de Dominicaanse Republiek? Die staat DNA-onderzoek niet toe, stellende dat dat grafschennis is. Zelfs in de dood reist Columbus dus nog de hele wereld over.
  10. Het meest vreemde feit van Columbus: hij heeft zelf nooit geloofd dat hij een nieuw werelddeel had ontdekt. In heel Europa werd hij daarvoor op een voetstuk geplaatst, maar zelf hield hij halsstarrig vol dat hij wel in Azië was gekomen en dat het nieuwe land dat hij had ontdekt een deel van China was. Hoe kon dat? Columbus kwam met de theorie dat dat kwam omdat de Aarde niet rond, maar peervormig was. En daarom was China groter dan men oorspronkelijk dacht. Juist die halsstarrigheid en gekke theorieën zorgden ervoor dat Columbus in heel Europa werd uitgelachen, in plaats van gerespecteerd.

Meer weten? Onderstaande filmpje geeft nog veel meer feiten!

Share this