Share this

De zoektocht naar de ideale flexplek. Deze keer: Seats2Meet Berlage

Locatie: Seats2Meet Berlage
Waar: 
Oudebrugsteeg 9
Hoelang:
11.30 – 16.15 uur

Seats2Meet, een flexplek-concept dat wereldwijd openbare werkplekken probeert te genereren voor hen die geen kantoor tot hun beschikking hebben. Sommige plekken zijn betaald, sommigen zijn gratis. In de oude artiestenfoyer van de Beurs van Berlage is zo’n openbare gratis plek. Het gedachtegoed: je mag hier gratis werken, door te betalen door je kennis te delen met anderen.

De locatie is op zijn minst schattig te noemen. Klein, knus, in oude staat gebleven. De oude artiestenfoyer, voor een nieuwe generatie met potentieel nieuwe artiesten. Om me heen zitten mensen te schrijven, te overleggen, ik zie verderop een sounddesign programma openstaan. Zelf ben ik hier beland voor een segment van mijn eigen website. Nieuwsgierigheid kent geen tijd, en eigenlijk vraag ik me dan ook af waar men allemaal mee bezig is. Maar hoewel persoonlijk contact wordt bemoedigd door Seats2Meet gaat het nog een beetje ver om zomaar iemand te vragen wat ze aan het schrijven zijn. Dus wend ik me tot het worldwideweb, waar ik via Seats2Meet.com een eigen profiel kan aanmaken en zelfs kan zien wie zich hier nog meer bevindt. Rondneuzen online, de vragen afspeuren, je eigen profiel in elkaar zetten, allemaal taken die niets met werk te maken hebben maar waar makkelijk best wat tijd in gaat zitten. Het kost me even voor ik me ervan los weet te scheuren en mezelf aan het werk zet.

De locatie Meet Berlage ligt middenin het centrum, gehorig, niet ideaal bereikbaar zelfs op de fiets. Als Amsterdammer heb ik in dit gedeelte van de stad nog wel eens de neiging over toeristen heen te willen fietsen, iets dat helaas niet toegestaan is. Heel flauw. Er is genoeg licht, geen enkel probleem, en over het algemeen houden de gebruikers zich rustig, de juiste hoeveelheid rumoer zo lijkt het. Te stil en je valt in slaap, te druk en je bent alleen maar afgeleidt.  Vergeet niet van tevoren te boeken, de kleine ruimte heeft een beperkt aantal stoelen en die kunnen nog wel eens vol zitten anders. Elleboog-tegen-elleboog typen is niet ideaal.

Lunch
Lunch, de belangrijkste en meest ondergewaardeerde maaltijd van de dag. Lunch is voor iedereen anders. Voor sommigen is het warm, voor anderen is het koud. Sommigen willen het graag aan een aparte tafel eten, of buiten de deur, en anderen eten het achter hun computer om zo min mogelijk tijd te verliezen. Lunch was in ieder geval nooit iets geweest waar ik over na had gedacht, tot ik mijn bachelor afrondde en bij een bedrijf ging werken. En tot ik mijn master afrondde en een filmset op rolde. Conclusie: elke lunch is anders. Zo ook op een flexplek.

“Mag ik de pindakaas van je?” “Ooh lekker er is humus.” “Wil er nog iemand melk?” “Laten we het nou even niet over werk hebben hè?” De lange tafel midden in de zaal is veranderd in een uitgebreid buffet bestaande uit brood, beleg, drinken, en nog veel meer. Een typische Nederlandse lunch: een belegde boterham. Het gebrek aan stoelen houdt niemand tegen om aan de hoge tafel te blijven staan, te blijven praten, te blijven hangen. Een beker melk wordt opgevolgd door koffie, door nog een koffie, en door een derde koffie. Bij de oer-Hollandse lunch vormt zich ineens een on-Hollands tafereel: na-tafelen. Lekker blijven hangen, want je hebt immers een half uur lunch (of in dit geval eerder anderhalf uur) en je bent niet van plan voor die tijd terug te gaan naar je laptop. Dit is lunch van een nieuwe categorie, een categorie die ik nog niet kende. Flex-lunch, new and improved!

Share this