Share this

Vandaag in 1945 werd er een bloedbad op de Dam aangericht, toen Duitse soldaten het vuur opende op de feestende Nederlanders die het einde van de Tweede Wereldoorlog vierden.

Na vijf jaar oorlog was de bevrijding van de Duitse bezetter iets wat tot grote feestvreugde leidde bij de Nederlandse bevolking. Dagenlang werd er feest gevierd in het hele land en in Amsterdam werd een ontvangst georganiseerd om de Canadese soldaten te ontvangen en te bedanken. Terwijl er nog altijd Duitse soldaten in de stad waren.

De oorlog was dan wel over, maar niet alle Duitse soldaten waren al teruggestuurd. Zij die nog moesten wachtten zaten op 7 mei 1945 in Amsterdam toen de geallieerde troepen daar aankwamen voor een feestelijk ontvangst. De situatie was grimmig en na een korte ontmoeting tussen de verslagen Duitsers en de feestvierende Canadezen en Engelsen besloten deze buiten de stad te wachten op versterking. Ondertussen zouden de Binnenlandse Strijdkrachten alle Duitsers uit het centrum van de stad wegvoeren. De Duitsers verzetten zich hier echter tegen en al snel klonken er schoten in de stad.

Orgel
In de eerste instantie ging het om kleine schermutselingen, maar al snel sloeg de vlam in de pan. Een groep Duitse soldaten verschansten zich in de Groote Club en openden vanuit daar met machinegeweren het vuur op de menigte die zich op de Dam had verzameld. Duizenden mensen sloegen op de vlucht voor de kogels, terwijl Nederlandse soldaten hun eigen wapens grepen. De schietpartij duurde uiteindelijk twee uur en kostte aan 32 mensen het leven. Er is echter een opvallende held: draaiorgel Het Snotneusje. Omstanders verschuilden zich massaal achter dit instrument dat hun leven zou redden, bij restauratie werden meerdere kogels uit het instrument gehaald.

Twijfel
Officieel is de reden voor de escalatie van het geweld dat de Duitsers hiermee begonnen nadat één van hun militairen werd neergeschoten door een Nederlander, maar na 70 jaar en enige onderzoeken wordt hier steeds meer aan getwijfeld. Hoogstwaarschijnlijk waren er op 7 mei soldaten van de Binnenlandse Strijdkrachten in Amsterdam die het feest wilden gebruiken als wraakmoment  en begonnen deze soldaten de Duitsers te kleineren. Zo besloten enkelen dat de Duitse soldaten ontwapent en gearresteerd moesten worden, wat tegen verschillende afspraken tussen de geallieerden en de Duitse regering in ging. Vermoedt wordt ook dat enkele Duitse soldaten ook bewust zijn neergeschoten, en niet uit zelfverdediging. Anno nu blijkt in ieder geval dat de gespannen situatie door inspanning van beide kanten tot een gewelddadige explosie kwam.

Share this