Share this

NaamloosVandaag in 1893 opent ‘s werelds eerste filmstudio de deuren. De filmindustrie start daardoor in Amerika.

Het is Thomas Edison dankzij wie de filmindustrie begint op te klimmen. De studio is gebouwd op het terrein van Edison’s laboratorium, en Edison’s kinetograaf wordt gebruikt om te filmen. Officieel heet de studio dan ook ‘The Kinetographic Theater’, maar die naam wordt al snel vervangen door ‘The Black Maria’. Deze bijnaam krijgt de studio omdat het de filmmakers doet denken aan een politieauto (de ‘Black Maria’s’ werden genoemd): klein, donker, en benauwd.

Hit
De bouw van de studio kost meer dan 600 dollar (nu zou dat 15.000 dollar zijn), en de ruimte bestaat uit één donkere kamer met een opklapbaar dak. Het nieuws van de studio trekt meteen de aandacht van acteurs, acrobaten, boksers, en andere artiesten die hopen beroemd te worden door film.
The Black Maria is geen lang leven beschoren. De gebroeders Lumière stoten Edison en zijn kinetograaf al vrij snel van de troon met hun cinematograaf, maar toch worden Edison’s films heel even een hit. In 1894 worden er enkele bioscopen opgericht die de kinetografische films kunnen afspelen. De eerste daarvan staat in New York.

Één van de eerste films die Edison opneemt in zijn studio is The Edison Kinetoscopic Record of a Sneeze.

Share this