’s Werelds eerste ansichtkaart – Vandaag in

NaamloosVandaag in 1869 werd ‘s werelds eerste ansichtkaart gedrukt. De kaart was bedoeld om korte berichtjes te sturen, zonder de kosten die verbonden waren aan een telegram.

De Oostenrijkse Post voerde als eerste het systeem van de ansichtkaart in. Het ding was gemaakt van dik, stijf papier en bevatte geen enkel plaatje. Ondanks het simpele uiterlijk werd de uitvinding meteen een grote hit. Sterker nog, in de eerste drie maanden registreerde de Oostenrijkse Post meer dan 2 miljoen ansichtkaarten die werden verstuurd.
De postkaart was trouwens ook nog voor een andere reden uitgevonden, namelijk zodat mensen meer post zouden versturen en er dus meer geld verdiend kon worden.

De postkaart was zo’n hit, dat anderen landen het idee al snel gingen nadoen. Engeland voerde op 1 oktober 1870 de eerste officiële postkaart in. Daar werden ze correspondence card genoemd, en het ding koste de helft van de prijs voor het posten van een gewone brief. Vanwege deze lage kosten, werd het systeem ook in Engeland een hit. Op de eerste dag werden 675.000 kaarten verstuurd.

Natuurlijk waren er ook tegenstanders van de ansichtkaart. Het feit dat er geen envelop omheen zat, betekende dat iedereen het bericht erop kon lezen. Volgens sommige mensen konden postkaarten zorgen voor roddels, die families uit elkaar konden laten vallen. Werknemers zouden ongeoorloofd inzicht krijgen in het doen en laten van hun werknemers. En ook andere gebruikers zouden schade op kunnen lopen door het gebruik van de postkaart. Een voorbeeld daarvan was inderdaad een huisbaas die een huurder liet weten hoeveel openstaande schuld diegene had, per postkaart. Al snel wist de hele buurt van de situatie van de huurder.

Fotokaarten
Ansichtkaarten met foto’s en tekeningen bestaan pas sinds 1872, maar waren al snel net zo populair als de kale postkaart. Dit kwam omdat in de 19de eeuw nog geen televisie, telefoon of online media bestond. Postkaarten met tekeningen en foto’s waren het enige waar men naar kon kijken, en ze dienden dus vaak als een vorm van entertainment. Het was communicatie en kunst in één, en postkaarten werden door velen verzameld, geruild en bewaard. Er werden zelf tentoonstellingen voor georganiseerd, en tijdschriften voor opgericht. En hoe beter de printers, hoe populairder de postkaarten. Zeker toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, en postkaarten vaak de enige manier waren om met de soldaten aan het front te communiceren.

Spam
De uitvinding van de postkaart, werd uiteindelijk de uitvinding van een heel bekend concept: spam! In 1871 werden 2000 postkaarten in Engeland verspreidt, om producten aan te prijzen. Er waren mensen ingehuurd om de kaarten te schrijven, de adressen waren via een postkantoor bemachtigd. Het product was trouwens nep, en de postzegels die op alle 2000 kaarten zaten ook.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!