Ruimteschip naar Mars – Vandaag in

Vandaag in 1988 wordt Phobos 2 gelanceerd. Het onbemande ruimteschip is de eerste die foto’s van de planeet Mars maakt.

Phobos 2 wordt gelanceerd nadat zowel de Russen als de Amerikanen het contact met het ruimteschip Phobos 1 verloren hebben. Nummer 1 was op weg naar Mars, maar halverwege de tocht hielden de batterijen ermee op waardoor het ruimtevaartuig van de radar verdween.

Geluk
Phobos 2 heeft iets meer geluk dan zijn oudere broertje. Een paar maanden na de lancering heeft de capsule de miljoenen kilometers tussen Mars en de aarde afgelegd. De bedoeling is dat hij uiteindelijk op de maan Phobos landt, waar de missie zijn naam aan dankt. Maar eerst moet het ruimteschip nog een paar rondjes om de rode planeet heen gemanoeuvreerd worden. Tijdens die missie ontvangt de aarde 37 foto’s van de planeet Mars en de maan Phobos, samen met duizenden scans van de atmosfeer van de planeet. Voor het eerst kunnen wetenschappers onderzoek doen naar Mars.

Verloren
In maart 1989, als het tijd is om te landen op de maan Phobos of (in een ideale situatie) op Mars zelf, begint de boordcomputer van Phobos 2 kuren te vertonen. Het contact valt weg voordat de onderzoekers kunnen zien of de landing is geslaagd. Zo verliest de thuisbasis ook Phobos 2 aan de planeet die vernoemd is naar een oorlogsgod.

Het plotselinge einde van de missie, en het verlies van de capsule is het begin van een aantal sciencefictiontheorieën. Op twee foto’s die naar de aarde gestuurd zijn is een langwerpig wit voorwerp te zien, precies tussen Mars en Phobos. Er gaan verhalen rond over ufo’s die de ruimtemissie zouden hebben gesaboteerd. Het officiële statement van alle onderzoekers is dat het witte ding in de foto een onderdeel is van de capsule, omdat hij in andere foto’s ook te zien is. Mocht Phobos 2 ooit terug worden gevonden, dan zal die het allemaal kunnen verduidelijken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!