Rijden op de maan – Vandaag in

Vandaag in 1971 rijdt de eerste wagen over de maan. De rit duurt ruim zes uur.

Astronauten James Irwin en David Scott hebben de eer om als eersten over het oppervlakte van de maan te rijden. Zij zijn de bemanningsleden van de ruimtemissie Apollo 15. Neil Armstrong, de eerste man op de maan, was deel van ruimtemissie Apollo 11.

Experimenten
Irwin en Scott rijden in zes en een half uur een afstand van ongeveer tien kilometer over het hobbelige landschap van de planeet. Het verloopt zonder problemen en tijdens de rit voeren ze enkele experimenten uit. Zo boren ze in de grond van de maan en meten ze de windsnelheid. Het gebruik van de rover is zo’n succes dat NASA er nog drie bestelt. Zij moeten mee met de missies Apollo 16, 17 en 18.

De rovers zijn ontworpen omdat NASA experimenten over een groter oppervlakte wil doen. Om dat te doen worden er vier wagens gebouwd door de vliegtuigbouwer Boeing. De karretjes passen opgevouwen precies in de laadruimte van de ruimteschepen en op de maan zijn de wagens precies groot genoeg voor twee personen en apparatuur. NASA maakte nooit een geheim van zijn project, en zette later zelfs de handleiding voor de bouw en het gebruik van de wagens online.

Museum
Drie van de vier rovers halen de maan. De vierde, die met Apollo 18 mee zou gaan, blijft uiteindelijk voor altijdop aarde omdat de missie geannuleerd wordt. Hij staat nu in het Smithsonian’s Air and Space Museum in Washington. De andere drie staan nog altijd op de maan. Het model was ontworpen om maar één keer in- en uitgeklapt worden, waardoor ze niet mee terug naar de aarde kunnen, en de batterij bleek niet lang houdbaar te zijn waardoor de latere Apollo’s elkaars wagens niet konden hergebruiken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!