Share this

MapsVandaag in 1178 voor Christus kwam de legendarische Odysseus thuis op Ithaca. De mythische koning en held uit de Odyssee en de Iliad zou tijdens een zonsverduistering rond het middaguur op het eiland zijn aangekomen.

De Duitser Heinrich Schliemann bewees vanaf 1863 al dat de verhalen van Homerus veel meer waren dan verhalen. In de mythen over helden, goden en bloed (heel veel bloed…) lag een kern van waarheid over mogelijke oorlogen, steden en betrekkingen tussen stadstaten in het Oude Griekenland.

Met die gedachte, dat de (oorspronkelijk gesproken) vertelling wel degelijk een kern van waarheid in zich draagt, werd ook gekeken naar de mythische held Odysseus. Na tien jaar van omzwervingen om van Troje (gelegen in het huidige Turkije) terug te komen naar het eiland Ithaca, zou de uitvinder van het houten paard tijdens een volledige zonsverduistering aan zijn gekomen. Een hele specifieke zonsverduistering zelfs, volgens Homerus. De volledige zonsverduistering zou hebben plaatsgevonden rond het middaguur, en de dagen ervoor stond Venus hoog aan de hemel. Met die informatie konden wetenschappers de aankomst van Odysseus, en de tijd waarin Troje gevallen is, eindelijk ‘vastpakken’. Want een volledige zonsverduistering, precies op het middaguur, is behoorlijk uniek.

Verdoemenis
“The sun has perished out of heaven, and an evil mist has overspread the world.”, was wat Homerus schreef in de Odyssee. Jarenlang werd gedacht dat het hier om een profetie van verdoemenis ging. Maar wie eens een volledige zonsverduistering heeft meegemaakt weet dat het enigszins akelig aanvoelt. Bloemen gaan dicht, dieren worden stil en onrustig en de wereld wordt donker midden op de dag. Naar het fenomeen kijken met het blote oog kan ervoor zorgen dat je blind wordt. Niet echt vreemd dat Homerus deed alsof het het einde van de wereld was.

Omweg
Wie nieuwsgierig is naar die reis van Troje naar Ithaca, dat je daar tien jaar over doet is zelfs in de tijd van de Oude Grieken redelijk onwaarschijnlijk. Het is een reis van nog geen 1000 kilometer, die volgens Google Maps te voet ongeveer 115 uur duurt (daarbij gaan ze niet helemaal uit van de vele liters zeewater waar een mens over het algemeen toch echt niet overheen kan lopen). Maar gesproken geschiedenis werd wel vaker aangedikt als het werd overgedragen.

Share this