Napoleon verbannen naar Elba – Vandaag in

NaamloosVandaag in 1814 wordt Napoleon Bonaparte verbannen naar het eiland Elba. Daarmee hopen zijn tegenstanders dat hij voorgoed verdwijnt. Pech voor hen.

In 1804 is Napoleon keizer van Frankrijk geworden, en de generaal boekt de ene na de andere overwinning in Europa. Om van zijn macht verzekerd te zijn plaatst hij in alle landen die hij verovert familieleden op de troon. Op die manier wordt Lodewijk Napoleon koning van Nederland. Maar het kan natuurlijk niet eeuwig goed gaan. In 1812 begint de machtige keizer steeds meer grondgebied kwijt te raken, onder andere in Rusland want hoewel de Franse keizer Moskou weet te veroveren is hij gedwongen zich na enkele dagen alweer terug te trekken. Vanaf dat moment begint zijn leger enorme verliezen te lijden. De Russen slaan terug, de kou eist levens, en veel soldaten deserteren. Napoleon’s Grande Armée laat hun generaal hopeloos in de steek. Het is de reden van zijn ondergang.

Nederlaag 1
Na de grote nederlaag, en de rest van Europa tegen hem, beseft de keizer dat hij geen kans maakt. Tijdens een overleg met de belegerende troepen, in zijn kasteel Fontainebleau, gaat Napoleon akkoord met zijn troonsafstand en verbanning naar Elba. Het is geen slechte deal. De generaal redt zijn eigen leven, krijgt 600 soldaten mee, en wordt soeverein vorst van het eiland. Toch ziet Napoleon de deal niet als een overwinning en op 26 februari 1815, tien maanden na zijn ballingschap was ingegaan, ontsnapt hij van het eiland en keert terug naar Frankrijk. Eenmaal daar is hij vrij snel weer populair onder de Fransen, en grijpt de generaal opnieuw de macht.

Nederlaag 2,
Napoleon’s tweede termijn duurt niet zo lang als de eerste. Hoewel hij makkelijk weer aan de macht komt in Frankrijk is de rest van Europa (en Rusland) nog niet vergeten hoe het hen de vorige keer verging toen de generaal aan de macht was. Terwijl de keizer bezig is met een opmars, en het heroveren van de eerder verloren gebieden, verzamelen de Nederlandse, Pruisische, en Britse troepen zich. Dit verbond heeft één plan: de Slag van Waterloo. 30.000 Nederlandse soldaten vechten mee in de strijd. Hoewel er nog steeds een discussie gaande is over welke troepen het belangrijkste waren (de Britse, de Nederlandse, of de Pruisische) is de uitkomst duidelijk. Napoleon verliest de slag en wordt dit keer verbannen naar Sint-Helena, wat zo ver weg is dat de voormalig keizer nooit meer terug zal keren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!