Mardi Gras – Vandaag in

Photo credit: Mark Gstohl via Foter.com / CC BY

Vandaag in 1827 wordt het moderne Mardi Gras voor het eerst gevierd. Het feest, dat jaarlijks New Orleans laat opleven, is een variant op carnaval.

Mardi Gras, vrij vertaald van Fat Tuesday, wordt gevierd vanaf Driekoningen tot As-woensdag. Gedurende deze dagen kleurt New Orleans groen, goud, en paars, en viert de hele stad feest.

Oorsprong
Mardi Gras heeft een lange en rijke geschiedenis. In Rome werden al eeuwen festiviteiten georganiseerd om het einde van de winter en het begin van een nieuw jaar te vieren. Via Venetië waren die feesten overgewaaid naar Frankrijk, waardoor het een kwestie van tijd was voordat ook de Franse koloniën mee zouden doen.

Dat gebeurde ook in Louisiana, waar Franse kolonisten de christelijke dagen Driekoningen en Aswoensdag hadden geïntroduceerd. Deze Fransen wilden de kans op een feestje niet links laten liggen, en dus besloten ze om de carnavalstradities te introduceren in dit ‘nieuwe land’. Toen New Orleans in 1718 werd gesticht was Mardi Gras al 15 jaar gaande in het gebied Louisiana, maar dankzij de stad zou het feest zich verder dan ooit ontwikkelen. New Orleans werd namelijk de verzamelplek voor de geheime organisaties die nog altijd verantwoordelijk zijn voor de belangrijkste Mardi Gras-feesten, zoals de jaarlijkse parades en de officiële New Orleans Mardi Gras balls.

Dat Mardi Gras inmiddels bij New Orleans en diens geschiedenis hoorde was niet voor iedereen belangrijk. Toen de Spanjaarden Louisiana in handen kregen was het uit met de pret, het feest werd per direct afgeschaft en zou pas in 1803 (toen de staat deel werd van de nieuwe Verenigde Staten) opnieuw worden gevierd.

Nieuw
Op 27 februari 1827 ‘ontplofte’ Mardi Gras, dat tot dan toe volgens bepaalde tradities was georganiseerd. Een groep gemaskerde studenten besloten echter dat dit ook hun feest was en in een sfeer van uitbundigheid dansten ze door de straten van de stad. Onbedoeld organiseerden ze hiermee de eerste parade sinds het verbod van de Spanjaarden, en de manier van vieren van de studenten werd al snel razend populair. Sinds 1830 zijn de optochten steeds groter geworden, allen met meer maskers, praalwagens, paarden, en toortsen.

Natuurlijk ging het niet meteen goed. In de jaren ’50 van de 19de eeuw gingen de optochten grotendeels gepaard met geweld, soms zelfs met opstanden en andere ongeregeldheden. In 1857 werd daarom besloten dat alleen geregistreerde Mardi Gras-clubs een wagen (een float) mogen laten rondrijden. Inmiddels bestaan er honderden officiële clubs en doen er jaarlijks honderdduizenden mensen mee. Slechts enkele keren is het feest geannuleerd, onder andere in 1870 toen de gele koorts uitbrak en tijdens de twee Wereldoorlogen. In 2006 gingen de vieringen wel door, ondanks de enorme verwoesting die orkaan Katrina had aangericht in de stad en de 1800 doden die door de monsterstorm vielen.

Rusland
In Louisiana is Frankrijk nog altijd voelbaar, maar de meest aantoonbare invloed komt uit een wat onverwachte hoek.
De kleuren van Mardi Gras zijn namelijk niet bij toeval gekozen, en het volkslied van het feest ook niet. In 1872 was groothertog Alexei Romanov van Rusland aanwezig bij de vieringen, en als eerbetoon aan het hoge bezoek werd besloten dat de wapenkleuren van de Romanov-familie (paars, groen, en goud) voortaan de kleuren van Prins Carnaval zouden zijn.  If Ever I Cease to Love is het volkslied van Mardi Gras geworden omdat de groothertog zo dol was op het nummer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!