Leif Eriksson ontdekt Amerika – Vandaag in

Vandaag in 1000 zet Leif Eriksson voet aan wal in Amerika. Daarmee is hij de eerste Europeaan die dit continent betreed. Ondanks alles is er maar weinig bekend over Eriksson’s ontdekking van Amerika.

9 oktober is een ietwat controversiële dag, en wel om twee redenen: 1. Leif Eriksson heeft geen geschreven bronnen achtergelaten, dus het is eigenlijk onbekend wanneer hij precies voet zette op het Amerikaanse grondgebied. Het was president Lyndon B. Johnson die in de jaren ’60 9 oktober uitriep tot ‘de dag waarop Leif Eriksson Amerika ontdekte’.
En 2. Hoewel 9 oktober geregistreerd is als Leif Eriksson Day in Amerika, is het geen officiële feestdag zoals Columbus Day. Maar ondanks die beslissing, is het bewijs dat Eriksson Amerika heeft bezocht, en zelfs kort heeft gekoloniseerd, onomstotelijk.

Mythe
Leif Eriksson werd geboren in de 10de eeuw, en was een zoon van Erik de Rode. Één van de theorieën is dat de jonge Eriksson op de terugweg was van Noorwegen naar Groenland (ontdekt en gekoloniseerd door zijn vader) en dat hij verdwaalde. Een andere theorie is dat Eriksson bewust uit Noorwegen vertrok om het mysterieuze Vinland te zoeken. Wat de reden ook was, Eriksson voer IJsland en Groenland voorbij en ging verder naar het westen.

Lange tijd werd het verhaal van Eriksson als mythe beschouwd, tot in de jaren ’60 archeologen de resten van een Viking nederzetting ontdekten in Newfoundland. Het bleef niet bij die ene vondst, nog altijd worden nederzettingen en andere vondsten ontdekt die bewijzen dat Vikingen aan land zijn geweest in Noord-Amerika. Ze woonden er bovendien enige tijd, dreven er misschien handel, maar vertrokken uiteindelijk ook weer.

Verdwenen
Dat Columbus dacht nieuw land te hebben ontdekt, is niet erg vreemd. Tegen de tijd dat de Italiaan aan land ging, waren Leif en zijn mensen al zeker twee eeuwen verdwenen. Waarom de Scandinaviërs zich terugtrokken uit Noord-Amerika is niet volledig duidelijk. De theorieën over het plotselinge einde van de nederzettingen verschillen dan ook. Één ervan is dat er gewoonweg niet genoeg mensen naar de nieuwe dorpen wilden verhuizen om het vol te houden. Of dat de Indiaanse stammen de kolonisten niet langer tolereerden en de aanval openden. Een derde theorie, die steeds meer grond krijgt, is het effect van het klimaat op de mogelijkheid tussen Groenland of IJsland en Canada te reizen. De meeste reizen vonden plaats in de 11de eeuw, een periode met een zeer mild klimaat en lange zomers. Maar in de 12de eeuw begon de zogenaamde Kleine IJstijd, waardoor het mogelijk gewoonweg onmogelijk was om door het ijs te komen en Canada te bereiken.

Wat de reden ook was, toen Columbus in de 15de eeuw voet aan land zette, waren de sporen van de Vikingen onder de grond verdwenen en daarom is Columbus Day een nationale feestdag en Leif Eriksson Day niet.

Mythe
Er bestaat een mythe dat Eriksson wel degelijk voet heeft gezet in de Verenigde Staten, en niet enkel in Canada, en wel in Boston. Volgens professor Horsford, vooral bekend door het uitvinden van bakpoeder, was het duidelijk dat Boston het mythische Vinland was. De locatie van Vinland is nog altijd omstreden, en er is geen bewijs van een nederzetting in Boston. Wel staat er een standbeeld van Leif.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!