Share this
Wikipedia: Carlos Delgado

Wikipedia: Carlos Delgado

Vandaag in 68 sterft de Romeinse keizer Nero. Hij stond bekend als mogelijk de meest moordzuchtige keizer die het Romeinse Rijk gekend heeft.

Nero zou in het begin geen keizer worden, met Caligula als 25-jarige op de troon en tijd genoeg om zelf een troonopvolger te krijgen. Echter, keizer Caligula werd vermoord en keizer Claudius kwam op de troon met Nero’s moeder als vrouw. Zo werd Nero ineens troonopvolger toen Claudius ook overleed. Verhalen zeggen dat dit allemaal gepland was door zijn moeder Agrippina. Op het moment dat hij keizer werd, was hij 17 jaar oud.

Executie
Voor lange tijd had Agrippina veel controle over Nero, maar de jonge keizer begon zich steeds meer van haar af te wenden. Zo begon hij tijdens zijn huwelijk openlijke affaires en vroeg niet meer om Agrippina’s advies bij zijn rol als keizer. Uit wraak begon zij de jonge Britannicus op te leiden als volgende keizer, maar voordat de jongen volwassen kon worden stierf hij. Kwade tongen zeiden dat het Nero was die de jongen had gedood, en Agrippina greep dit aan om het volk tegen Nero op te zetten. Als straf werd ze uit het paleis van de keizer verbannen. Toen Nero in 58 officieel van zijn vrouw Octavia wilde scheiden, en Agrippina haar poot stijf hield, was hij haar zat. In 59 werd ze op bevel van haar zoon geëxecuteerd.

Populair
Hoewel Nero altijd als ‘de meest brute keizer van Rome’ wordt bestempeld, was hij tot het jaar 59 zeer populair. Hij verbood de doodstraf, verlaagde belastingen en gaf zelfs slaven het recht officiële klachten tegen hun meesters in te dienen. Sport en kunst floreerden onder zijn bewind, met geld dat hij wegnam van de gladiatoren. Steden die kritieke tijden ondergingen, konden rekenen op zijn steun. Zijn volk vergaf hem zijn seksuele, en soms gewelddadige escapades.

Maar na de moord op Agrippina sloeg zijn gedrag om. Hij begon zichzelf te verheerlijken als een godheid, in de vorm van openbare voordrachten van muziek en liederen. Dit was ongehoord voor een keizer. Hij liet de man van zijn minnares vermoorden, net als zijn vrouw, zodat hij kon hertrouwen. En zij waren niet de enigen. Tegenstanders en critici van zijn bewind verdwenen, of werden openlijk vermoord.

Einde
Nero’s einde werd door hemzelf ‘getekend’ toen hij naast de openlijke moorden, steeds meer bezittingen van zogenaamde ‘verraders’ in beslag liet nemen, de belastingen verhoogde en de waarde van het geld naar beneden bracht. Dit deed hij zodat hij zelf een nieuw paleis kon bouwen. Gouverneurs Gaius Julius Vindex en Servius Sulpicius Galba begonnen de Senaat succesvol tegen Nero op te zetten. Want hoewel hij Galba tot staatsvijand benoemde, kreeg die steeds meer steun. Ook onder Nero’s eigen lijfwacht.

Bang voor de mogelijke gevolgen probeerde de keizer te vluchten, maar dat mislukte. In zijn paleis, in de steek gelaten door familie en vrienden, kreeg hij te horen dat de Senaat hem veroordeelde tot de dood door zweepslagen. Om dit gezichtsverlies te voorkomen, besloot Nero zelfmoord te plegen. Zijn laatste bevel als keizer was aan zijn bediende Epaphroditos. Het bevel luidde om zijn keel door te snijden. Dat was de manier waarop Nero stierf.

Share this