Jongens, ik wil nu toch écht beginnen met grinniken

Leraar zijn, dat is toch heel makkelijk? Nou, niet als je Johan Goossens mag geloven. In zijn nieuwe bundel, Jongens, ik wil nu toch écht beginnen, wijdt hij opnieuw uit over het leraarschap. En het is opnieuw hilarisch.

Het leraarschap, zeker in het vmbo-onderwijs, is iets waar soms laatdunkend over wordt gesproken. Het zou niet moeilijk zijn, als je zelf hebt gestudeerd wordt het gezien als ‘onder je niveau’. Hierbij vergeten mensen vaak hoe belangrijk een goede leraar kan zijn voor een opgroeiend kind. Dat een ongemotiveerde leraar een vloek voor het vak is.

Persoonlijk
Johan Goossens heeft in zijn eerdere bundel, Wie heeft er wel een boek bij zich?al aangetoond het soort leraar te zijn die een persoonlijke band met leerlingen opbouwt om hen zo bij te kunnen staan en te steunen. In het vervolg daarvan laat hij zien hoe ver die band soms kan gaan, en hoe ingewikkeld de lijn tussen ‘persoonlijk’ en ‘te intiem’ soms is. Daarnaast ligt hij ook een tipje van de sluier over zijn persoonlijk leven. Hoe is het bijvoorbeeld om als homo omringt te zijn door testosteron-bommen, midden in een bar in Japan? En hoe gaat men om met een passief-agressieve schoonmaakster? Allemaal interessante vragen, waar Goossens geen antwoord op geeft maar die hij wel in een hilarisch jasje weet te gieten.

Jongens, ik wil nu toch écht beginnen is luchtig, simpel, vermakelijk, en tegelijk openbarend omdat het situaties zijn waar iedereen wel in verzeild kan raken. En dat is de kracht van een column.

Jongens, ik wil nu toch écht beginnen
Wat moet je doen als een leerling je waarschuwt voor een aanslag, morgenochtend op het Centraal Station? Als je klas die ‘fokking toets’ niet wil maken omdat die toch niet meetelt? Als je favoriete leerling van school dreigt te worden getrapt? Als je in een vlaag van verstandsverbijstering een stacaravan hebt gekocht? Als je ruzie hebt met je Roemeense schoonmaakster? In zijn nieuwe bundel schetst Johan Goossens kleurrijk wat hij ziet en meemaakt. In de klas op een ROC in de Randstad, maar ook bij de kaasboer. In Tokio. In de homosauna. In een straat vol daklozen in Los Angeles. Zijn blik is relativerend, zijn dialogen vol humor en mededogen.

Johan Goossens. Jongens, ik wil nu toch écht beginnen / Thomas Rap / 9789400404830

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!