Share this

Nederland zesde gelukkigste land ter wereld, het was kennelijk nodig om me daar midden in de nacht een push-bericht over te sturen. Daar was ik niet zo gelukkig mee, want de rest van de nacht lag ik na te denken over die tekst. Hoe kun je nou stellen dat “een land” gelukkig is?

De Verenigde Naties zijn degene die achter het World Happiness Report zitten. Een onderzoek waarin uiteindelijk 156 landen worden gerangschikt op basis van “geluk”, een concept dat wordt afgemeten op basis van werkgelegenheid, gezondheid, veiligheid, vrijheid, en dergelijken. Maar is dat “geluk”? Is het hele concept van geluk vast te leggen in een simpele definitie? Natuurlijk doet het woordenboek een poging, maar “the state of being happy” vind ik persoonlijk niet de beste uitkomst. Maar wat is geluk? En is het echt zo bijzonder dat een land zichzelf het gelukkigste land ter wereld kan noemen?

High
Technisch gezien is geluk niets anders dan een cocktail van hormonen die bepaalde functies van ons brein activeren, waardoor we ons gelukkig voelen. Oftewel: wanneer je je echt gelukkig voelt, ben je eigenlijk een soort van high. High on dopamine, oxytocine, serotine, en endorfine. In plaats van drugs die aanzienlijk slechter voor je hersenen zijn. Maar hormonen of niet, geluk is een gevoel dat ieder mens nodig heeft ook al is het concept van geluk niet voor iedereen hetzelfde.

Ik werd voor de eerste keer met mijn neus op de “maakbaarheid” van geluk gedrukt toen ik het boek Hygge las. Het Deense concept spreekt over rust, en haast intieme momenten die je kunt gebruiken om op te laden en van het leven te genieten. Maar is dat per se hetzelfde als geluk? Mogelijk niet, want hoewel comfort en ontspanning zeker een belangrijke factor is in het geluksgevoel is het veel ingewikkelder dan dat. Nooit had ik gedacht dat ‘je werk’ bijvoorbeeld een zeer grote factor in het algemene geluksgevoel kon zijn, tot ik 40 uur in de week aan een bureau gekluisterd werd.

Belang
Probeer het maar, elke dag chagrijnig op je werk zitten en je aan het einde van de week toch nog gelukkig voelen. Wanneer je baalt van je werk gaat je gehele productiviteit aanzienlijk naar beneden. En na je productiviteit volgt je humeur, want een weekend niets doen is heerlijk maar tegelijk is het moeilijk om niet aan al die klusjes te denken die je eigenlijk had moeten doen. Dat knagende gevoel beïnvloed je humeur, en je humeur beïnvloed je collega’s want iemand’s nukkige gedrag en intolerantie komt uiteindelijk ook op hun bureau terecht. Een ongelukkige werknemer, is dus vaak de kettingreactie voor een ongelukkig bedrijf, waar men zichzelf moet dwingen om heen te gaan. Werk wordt een bron van inkomsten, en niets meer, terwijl ikzelf heb ondervonden dat het hebben van een leuke baan werkelijk verschil kan maken in het leven. In momenten tussen freelance-klussen in genoot ik een paar weken enorm van de vrijheid, maar na een tijdje begon ik me te vervelen en was het maar goed dat ik thuis geen behang heb. Anders had ik het van de muren gekrabd in een wanhopige poging bezig te blijven. Stilzitten is geen goede conditie voor mijn hersenen, zo bleek maar weer. Het gebrek aan een uitdaging en de voldoening daarvan zorgt ervoor dat men de symptomen van een burn-out kan krijgen, doormiddel van een bore-outWanneer je echter gelukkig bent op je werk neem je dat geluk ook weer mee naar huis en de rest van je dagelijks leven. Gezond werken, gezond leven, en met een hoofd vol prettige stofjes door de dag bewegen.

Gewoon
Geluk lijkt dus niet te zijn dat je je altijd “blij” voelt, want zo euforisch ben ik niet als ik aan het werk ben. Maar na een dag hard en productief bezig te zijn geweest zit ik wel lekkerder in mijn vel dan anders. Er zijn inmiddels veel onderzoekers die zeggen dat het geluksgevoel bestaat uit verschillende factoren, die allemaal een apart deel van die chemische cocktail veroorzaken waardoor je je dus echt gelukkig voelt. Weer die cocktail dus, en weer de “maakbaarheid”. Een leven met de juiste elementen is een gelukkig leven, maar is het echt zo simpel? Is geluk dan toch heel gewoon?

Share this