IJzeren Oogst slaat de genreplank net mis.

Van 2014 tot 2018 zullen boeken over de Eerste Wereldoorlog je om de oren vliegen, waarvan velen non-fictie zullen zijn. Zo ook IJzeren Oogst, wat probeert een reisverhaal met een oorlogsbeschouwing te combineren.

9200000024514008[1]Herdenkingsjaren zijn altijd goed voor boeken, en de Eerste Wereldoorlog is een pittig onderwerp waar nog genoeg over te onderzoeken is. Het gevolg is dat er in 2014 bij vele uitgevers meerdere titels uitkwamen over het onderwerp, waarvan het grootste deel non-fictie boeken waren. Dat is fijn voor geschiedenis-liefhebbers, maar de normale lezer werd mogelijk een beetje overdonderd door de enorme hoeveelheid oorlogsverhalen. Bovendien waren ze niet allemaal even goed.

Genres
De uitgegeven oorlogsboeken zijn onder te verdelen in meerdere genres. Biografieën, romans, veel non-fictie, en nu ook reisverhalen. Want dat probeert IJzeren Oogst te zijn, een reisverhaal en een oorlogsbeschouwing in één. Het concept is interessant, doet denken aan de foto’s uit de Tweede Wereldoorlog die in moderne foto’s zijn gestopt. Het blijkt echter al snel dat het concept beter werkte met foto’s dan met een boek. Je hebt kennis van de omgeving waar Korneel De Rynck rondloopt nodig om te weten waar hij is, hoe het er daar uit ziet, en waar hij dus naar verwijst. Zonder die kennis werkt het genre van oorlogs-reisverhaal niet.

Een ander nadeel aan het boek is de onuitputtelijke stroom van details. Dat maakt het verhaal natuurlijk sterk, het is immers non-fictie, en toont aan dat de schrijver niet ondoordacht te werk is gegaan met IJzeren Oogst. Het is echter ook een groot zwakte punt. Een niet geïnteresseerde lezer zal al snel ontmoedigd zijn verder te gaan, waardoor ze het boek links laten liggen in de winkel. Bovendien doen al die details geen goed aan het reisverhaal, dat daardoor bijna volledig ondersneeuwt in grote gedeeltes van het werk. Een oorlogsliefhebber zal ervan smullen, maar dit boek valt verder erg tussen wal en schip. Het is geen baanbrekende non-fictie die nieuwe feiten aan het licht brengt, en het is geen spannend reisverhaal dat de lezer stap voor stap door het landschap voert. IJzeren Oogst sluit zich daarom gewoon bij de rij 2014/2018-boeken aan zonder zich echt te onderscheiden, tenzij je dus van details over WWI houdt.

IJzeren Oogst
Een eeuw na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog reist Korneel De Rynck door Europa, langs de belangrijkste plaatsen van de oorlog. De Rynck vindt overal sporen terug, bezoekt monumenten en begraafplaatsen, en laat gepassioneerde kenners aan het woord. Tegelijkertijd vertelt hij het historische relaas aan de hand van talloze bronnen. Het verhaal begint bij de straathoek in Sarajevo waar de Oostenrijkse kroonprins Franz Ferdinand werd vermoord. De laatste halte is het bos van de wapenstilstand, bij Compiègne. Onderweg rijdt De Rynck onder meer de Duitsers achterna tijdens de Tannenbergslag, beklimt hij de bergen bij Caporetto en spreekt hij in de buurt van Verdun met de burgemeester van een vernield dorp.

Korneel De Rynck. IJzeren Oogst / De Bezige Bij / 9789085424277

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!