Share this

Vandaag in 1963 spreekt Martin Luther King Jr. de beroemde woorden I Have A Dream. De toespraak is een statement tegen het racisme in Amerika.

In 1963 is the American Dream zeer beperkt voor de Afro-Amerikaanse bevolking. Ze mogen niet stemmen, krijgen minder loon, worden apart gehouden van ‘de blanke bevolking’, en worden bovendien opgejaagd door leden van de Ku Klux Klan.

Protest
Het lijdzaam toekijken ten opzichte van die behandeling is echter over. Sinds de jaren ’50 neemt de Civil Rights Movement toe en vreedzame protesten en marsen worden steeds talrijker. Ook Martin Luther King Jr., een pastoor uit  Montgomery, neemt deel aan die protesten en ontpopt zich al snel als leider van de beweging. King is een goed spreker en vredelievend mens, die een grote betrokkenheid voelt bij zijn gemeenschap. Zijn boodschap voor geweldloos verzet tegen de tweederangs positie van de Afro-Amerikanen vindt snel gehoor bij velen anderen, en al snel is hij één van de belangrijkste woordvoerders van de gemeenschap.

Woordvoerder voor geweldloos verzet en betere burgerrechten is een gevaarlijke, en ingewikkelde rol. King onmoet hoogstaande politici, samen met toonaangevende figuren uit het verzet (zoals Rosa Parks). Maar de pastoor wordt vanwege zijn werk ook gearresteerd, mishandeld, en uiteindelijk wordt zelfs zijn huis opgeblazen.

Speech
Martin Luther King Jr. is echter niet te stoppen. Op 28 augustus 1963 roept hij iedereen in de Verenigde Staten op om samen met hem naar Washington te marcheren. Amerika weet tegen die tijd hoe groot de invloed van de gematigde pastoor is, maar niemand verwacht dat hij tegen het einde van de mars 250.000 mensen op de been heeft weten te brengen, en dat hij hen allen toespreekt vanaf de trappen van het Lincoln Memorial monument. Zijn toespraak duurt 17 minuten, begint met de beroemde woorden I have a dream, en gaat direct de wereldgeschiedenis in. De mars heeft zo’n enorm effect op het denkbeeld van de Verenigde Staten dat het – samen met de sterke emancipatie-beweging – één van de directe aanleidingen voor de Civil Rights Act wordt. Deze wet legt de gelijke rechten voor alle Amerikanen vast, en maakt discriminatie strafbaar.

Moord
Ook na het invoeren van de Civil Rights Act blijft King politiek actief, iets dat zijn ondergang wordt. King heeft eerdere aanslagen altijd overleefd, maar de onvrede over zijn boodschap over geweldloos protest neemt toe. Vooral onder de jongere, radicalere bewegingen binnen de Civil Rights Movement is de zogenaamde “call to arms” populair. Men wil wraak voor de lange onderdrukking , en King’s boodschap is een doorn in het oog van enkelen. Daarnaast is er de groep die nog altijd strijdt tegen de gelijke rechten voor alle Amerikanen, waardoor de pastoor van twee kanten wordt aangevallen. Als hij op 4 april 1968 opnieuw een toespraak houdt wordt hij  neergeschoten. James Earl Ray, een openlijke voorstander van segregatie, wordt opgepakt en veroordeeld voor de moord maar het is nooit helemaal duidelijk geworden of hij de enige was die achter de aanslag zat.

Share this