Het verraad van Waterdunen is rustig als de zee kan zijn

De Tachtigjarige oorlog was geen leuke tijd, zeker niet voor kinderen. Het mogelijke verlies van vrienden, familie, en geliefden was een gevaar dat zich op elke hoek bevond. Dat wordt maar al te duidelijk in Het verraad van Waterdunen.

9045103109[1]Wat doe je als kind in de Tachtigjarige Oorlog, als je alles en iedereen kwijt bent? Dat is de eerste vraag waarmee Rob Ruggenberg je in dit boek confronteert. Want het is wat de hoofdpersonen overkomt. Hoewel dit verhaal heel makkelijk pijnlijk en verdrietig, zonder enig sprankje hoop, had kunnen worden, weet de schrijver de personages echter neer te zetten als echte kinderen. Ze hebben twijfels en verdriet, maar tegelijk zijn ze op zoek naar een knuffel en naar een nieuw leven.

Karakters
Elk personage in Het verraad van Waterdunen heeft een eigen karakter, dat zich ontwikkelt naarmate het verhaal verder gaat. Robbe is een angsthaas, maar wel een dappere angsthaas. Lo is een volwassen kind. Enghel is vreemd en lief. Barbe is rauw. Elk mens is uniek, en elk personage in dit boek dus ook. Juist die unieke karaktertrekken zorgen ervoor dat Ruggenberg’s karakters geen tweedimensionale poppetjes zijn. Al snel  leef je elke pagina met ze mee.

Rust
Het verraad van Waterdunen is nauwelijks te vergelijken met Haaieneilandhoewel Ruggenberg ze beiden schreef. Haaieneiland druipt van de spanning en de adrenaline, terwijl Het verraad van Waterdunen haast rustig is. Maar dat maakt het boek niet minder goed. Ondanks de nare situatie waar de kinderen zich in bevinden blijven ze doordacht en kalm te werk gaan, iets dat fascinerend is. Sommige dingen moet je langzaam en doordachter aanpakken, en dat leert Het verraad van Waterdunen je terwijl je verder  leest.

Het verraad van Waterdunen
Robbe is de enige die weet te ontsnappen als de schout en zijn knechten zijn ‘ketterse’ ouders en hun gezin komen vermoorden. Hij zoekt bescherming bij zijn oom maar wordt door hem verkocht aan een aantal Spaanse soldaten. Vanaf dat moment is Robbe een mochilero, een soort soldatenslaafje, en Robbes leven verandert in een hel. Pas als het kamp waarin Robbe verblijft wordt overvallen en een van de gevangengenomen daders een meisje blijkt te zijn, krijgt hij weer hoop (en durf). Hij helpt haar te ontsnappen en dat is het begin van een spannende vlucht die eindigt op het eilandje Waterdunen, in de monding van de Westerschelde. Vandaar belanden ze in Vlissingen en spelen een belangrijke rol bij de bevrijding van die stad door de geuzen. Met bijrollen voor een geheimzinnige dwerg, een bijzondere zeehond en geuzenleider Bloys van Treslong.

Rob Ruggenberg. Het verraad van Waterdunen / Querido / 9789045103105

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!