Heksenvervolging in Salem begint – Vandaag in

Naamloos

Vandaag in 1692 worden de eerste mensen in Salem beschuldigd van hekserij. Sarah Good, Sarah Osborne, en Tituba worden aangeklaagd.

Januari 1692, Salem Massachusetts: tienermeisjes en jonge vrouwen hebben spontaan last van aanvallen, slaan wartaal uit, en worden hysterisch. De enige uitleg voor de symptomen is hekserij! De massa-hysterie in Salem slaat toe, met als gevolg dat buren elkaar niet meer vertrouwen en er een ware klopjacht op ‘de heksen’ ontstaat.
Op 29 februari 1692 barst de bom. Tituba, Sarah Good, en Sarah Osborne worden door de jonge vrouwen aangewezen als degenen die hen ziek maken. Alle drie worden ze op 29 februari gearresteerd op verdenking van hekserij, waarmee de beruchte heksenvervolging van Salem begint.

Reputatie
Wat opvallend is, is het feit dat alle drie de beschuldigde vrouwen een lage status hadden in de gemeenschap. Tituba was een Arawak, en een slaaf. Sarah Good was arm, en daardoor gedwongen te bedelen voor eten. Sarah Osborne was al een jaar niet naar de kerk geweest. Doordat de vrouwen onderaan de ladder van de kleine gemeenschap stonden, waren er maar weinig mensen die in hun voordeel wilden pleitten.

Van de drie vrouwen heeft alleen Tituba bekend. Na een jarenlange gevangenisstraf voor haar daden werd ze weer op vrije voeten gesteld. Good en Osborne daarentegen bleven hun onschuld verklaren.  Alleen Good werd uiteindelijk veroordeeld, gezien Osborne op 10 mei 1962 in de gevangenis overleed. Omdat Good weigerde te bekennen, werd ze veroordeeld tot de galg. Op 19 juli zat ze bij de eerste groep veroordeelden die werden opgehangen voor hekserij. Daarmee was de Amerikaanse straf anders dan in Europa, waar heksen levend werden verbrand.

Bekentenis
De dood was niet de enige ‘oplossing’ voor hekserij. Als je bekende dat je een heks was werd je veroordeeld tot een gevangenisstraf of verbannen. Bleef je echter ontkennen, dan was het vonnis de doodstraf vanwege het verspreiden van leugens. Protest tegen de klopjacht was er nauwelijks. Bijna iedereen die zich verzette tegen de heksenvervolging werd uiteindelijk zelf gearresteerd en beschuldigd.

Einde
Uiteindelijk worden er twintig mensen veroordeeld en opgehangen. Niemand was meer veilig, onder de veroordeelden waren kinderen van slechts vier jaar oud en ouderen van ruim in de tachtig. Mannen en vrouwen konden worden gearresteerd. In september 1692 werden de laatste ‘heksen’ ter dood veroordeeld.

Verklaringen
Hoewel hekserij er natuurlijk niets mee te maken had, zijn er in Salem en andere dorpen wel degelijk rare verschijnselen geobserveerd. Epileptische aanvallen, wartaal, en het maken van spastische bewegingen met het lichaam. Inmiddels zijn er een aantal theorieën die helemaal niets met heksen te maken hebben:

 1. Krampachtig ergotisme
  Het klinkt als een vreemd fenomeen, maar het werd voor het eerst aangetoond in 1976 toen Dr. Linda Caporael de ziekte onderzocht. Ergotisme kan worden veroorzaakt door rogge, die besmet is met de giftige schimmel ‘Moederkoorn’. Dit kan zorgen voor hallucinaties, misselijkheid, het verkrampen van darmen en bloedvaten. Het kan zelfs dodelijk zijn! Moederkoorn is een ingrediënt voor bepaalde soorten LSD.
 2. Memorable Providences
  In 1689 verscheen het boek Memorable Providences, geschreven door de priester Cotton Mather. Mather beschreef de symptomen van hekserij erg gedetailleerd. De symptomen van de vrouwen in Salem waren bijna kopieën van deze beschrijvingen.
 3. Massale hysterie
  Na de eerste twee meisjes, vertoonden meer vrouwen de symptomen van hekserij. De eerste twee werden misschien beïnvloedt door natuurlijke LSD, maar de rest van de ‘getroffenen’ zullen hoogstwaarschijnlijk zijn aangestoken door toenemende groepshysterie. Zie het als de eerste vormen van hypochondrie?
 4. Stress
  Stress was zeker aanwezig in Salem in 1692. De winter was hard en lang, de stad was in oorlog met lokale Indianen-stammen, en het strenge gezag van de kerk zorgde voor constante angst voor de Duivel. Stress kan rare dingen met mensen doen, zo ook het vertonen van vreemd gedrag om aandacht te krijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!