Grotschilderingen van Lascaux – Vandaag in

NaamloosVandaag in 1940 worden de beroemde grotschilderingen van Lascaux ontdekt. Deze beroemde tekeningen zijn gemaakt door mensen in het opper-paleolithicum.

Het grottencomplex werd per ongeluk ontdekt, door vier tieners die hun hond de smalle kloof in volgden. Daar stuitten ze totaal onbedacht op de wereldberoemde grotschilderingen die meer dan 15.000 jaar oud waren.

De tekeningen, die voor het grootste deel uit dieren bestaan, zijn jarenlang onderzocht door archeologen die tot nu toe meer dan 600 schilderingen en bijna 1500 gegraveerde symbolen hebben ontdekt. Onder de geïdentificeerde tekeningen bevinden zich schetsen van paarden, herten, katachtigen, neushoorns, en varkens, andere wezens lijken echter een mythische oorsprong te hebben. Tot nu toe is er slechts één menselijk figuur geïdentificeerd, een man met een vogelhoofd. Op basis van de geïdentificeerde tekeningen, en de vogelman, is de meest geaccepteerde theorie dat Lascaux een plek was waar ceremonies rond de jacht plaatsvonden.

Het grottencomplex van Lascaux werd in 1948 voor het publiek geopend maar werd in 1963 gesloten. De lampen die voor de toeristen waren geplaatst, zorgden ervoor dat de schilderingen vervaagden en dat mos en algen begonnen te groeien waardoor sommigen geheel verdwenen. Om mensen toch de kans te geven de schilderingen te zien werd in 1983 een levensechte replica van de grot geopend waar toeristen de patronen kunnen bewonderen.

Tweede Wereldoorlog
Tijdens de ontdekking van de grotten van Lascaux was Frankrijk al binnen gevallen en ingenomen door de Duitsers. Op 25 juni 1940 had de Franse regering zich overgegeven aan de eisen van de Duitsers, die daarmee het grondgebied in hadden genomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!