Share this

NaamloosVandaag in 64 begint de grote brand van Rome. Keizer Nero ziet bijna zijn hele stad in vlammen opgaan.

In 64 was Rome een chaotische, volgebouwde stad met nauwe straatjes en veel houten huizen. Dergelijke wijken vormen wel vaker brandhaarden, die over kunnen slaan op de gehele stad. Zo ook in Rome, de stad van keizer Nero, waar brand uitbreekt in één van de armere wijken van de stad. Wind, de droge houten huizen, en nauwe straten doen de rest en al snel slaat het vuur over naar andere delen van de stad.
Het kost de Romeinen uiteindelijk zes dagen om het vuur te blussen, waarna blijkt dat twee derde van de stad in de as ligt. In drie stadsdistricten staat geen enkel gebouw meer overeind, honderden mensen zijn omgekomen in de vlammen en duizenden zijn dakloos. Ook het beroemde Circus Maximus, waar de populaire wagenrennen plaatsvinden, valt prooi aan de verwoestende vlammen.

Na de brand ontstaan al snel geruchten dat keizer Nero zelf verantwoordelijk was voor de ravage. Geschiedschrijver Cassius Dio beweert dat de keizer vanaf zijn paleis naar de brand stond te kijken, terwijl hij op de lier speelde. Bronnen uit dezelfde tijd stellen echter dat de keizer op 18 juni in Antium was, en dat de brand simpelweg een ongeluk was. Nero zelf beschuldigde de christenen van het aansteken van de brand, en liet hen daarop met harde hand vervolgen.

Herbouwen
Voor Nero kwam de brand eigenlijk heel erg goed uit. Rome was een chaotische stad, vol met smalle en doodlopende straten en slecht gebouwde huizen. Nero gebruikte de brand om zijn eigen architectonische plannen op de stad los te laten. Nieuwe straten moesten breed en recht  zijn zodat de brandweer makkelijk door de stad kon, houten huizen werden verboden, geen gebouw mocht hoger zijn dan 21 meter. En vooral: er was een duidelijk, ordelijk stratenplan. Voor zichzelf liet de keizer een enorm paleis bouwen, wat ervoor zorgde dat hij nog minder populair werd met als gevolg dat steeds meer mensen dacht dat Nero werkelijk achter de brand zat.

Share this