Share this

Vandaag in 1770 ontdekt met het Great Barrier Reef, als James Cook erop vastloopt met zijn schip. Anno nu is het rif weer vaak in het nieuws, omdat het het door de klimaatveranderingen behoorlijk moeilijk heeft.

De plek waar Cook’s Endeavour vast kwam te zitten, en waar hij over schreef in zijn logboeken, heet nu het Endeavour Rif. Het was de eerste vermelding van het Grote Barrière Rif, en zou al snel zijn weg naar Europa vinden. Cook onderschatte echter hoe groot het rif was, gezien hij niet wist dat het geen losse onderdelen waren maar een groot geheel dat zich 2300 kilometer uitspreid en daarmee het grootste rif van de wereld is.

De basis van het beroemde Grote Barrière Rif ligt in de verplaatsing van tektonische platen 25 miljoen jaar geleden, hoewel het koraal pas sinds 20.000 jaar geleden echt de kans kreeg om te groeien tot het natuurwonder dat het nu is. De rijzende zeespiegel zorgde ervoor dat er meer ruimte was en dat warmer water naar de kust van Australië kwam waardoor het koraal echt een kans kreeg om te groeien. Tegen die tijd waren er al mensen op Australië aanwezig en zij zullen zeker profijt hebben gehad van de riffen die begonnen te ontstaan. Het rif is zo direct verbonden met veel Aboriginal-stammen als bron van voedsel, maar ook als heilige plekken en bescherming.
De oorspronkelijke bewoners van het continent schreven echter niets op en dus zou het pas in 1770 bekend worden dat er een dergelijk fenomeen bestond.

Kanonnen
Nadat Cook en zijn bemanning vast waren komen te zitten op het koraal zagen ze zich genoodzaakt om op zijn minst zes kanonnen en een groot anker overboord te gooien. Alleen op die manier was het schip ligt genoeg om over het rif heen te varen. De achtergelaten stukken metaal werden in 1969 teruggevonden op de plaats waar ze gedumpt waren.

Sterfte
Het rif heeft het de laatste jaren steeds moeilijker. Door de opwarming van de oceanen en de toename van microplastic in het water sterft het koraal sneller af dan het aangroeit. De Australische overheid en velen met hen maken zich hier ernstig zorgen over. De sterfte van het koraal vertelt namelijk niet alleen veel over de gezondheid van onze oceanen, als het afbreekt blijft er ook minder plek over voor biodiversiteit. Jonge vissen gebruiken koraal vaak als voedselbron en schuilplaats waardoor gezonde vispopulaties in stand gehouden worden, zonder hen zouden veel mensen geen werk hebben en een belangrijke bron van voedsel verdwijnen met alle gevolgen voor de mens van dien.

Share this