Share this

NaamloosVandaag in 1600 wordt de wetenschapper Giordano Bruno ter dood veroordeeld. Bruno is niet zo bekend als tijdgenoot Galileo Galilei, maar onderging wel het lot dat Galilei net ontkwam.

Giordano Bruno was één van de eerste astronomen die vaststelde dat het heelal oneindig is,  en dat er mogelijk meer sterrenstelsels zijn. Die sterrenstelsels draaiden bovendien net al de Melkweg allen om hun eigen zon heen. Met die stelling keerde de Italiaan zich af van de theorie dat het heelal om de Aarde heen draait, en zelfs van de theorie dat als het heelal niet om de aarde heen draait het nog altijd maar één zon heeft.

Giordano’s theorieën klinken misschien heel logisch voor ons, maar in de 17de eeuw was niet iedereen het ermee eens. Giordano Bruno kreeg het door zijn stellingen aan de stok met de machtigste organisatie van die tijd: de Kerk.

Reizen
De tijd waarin Giordano Bruno leefde, was ingewikkeld. De wetenschap begon te groeien, maar de kerk was nog bijzonder machtig en bovendien zeer conservatief. Die moest niets hebben van al die nieuwe theorieën.
Tijdens zijn leven werd de wetenschapper echter niet geroemd om zijn wetenschappelijke stellingen, maar om iets veel ‘simpelers’. Giordano Bruno had namelijk een feilloos geheugen en kon moeiteloos hele theorieën, filosofische teksten, en wiskundige formules uit zijn hoofd opnoemen. Sommige mensen stelden dat hij zo goed was in dingen onthouden door het gebruik van magie. Grappig genoeg gaan twee van Bruno’s wetenschappelijke boeken over het concept van magie.

Arrestatie
Giordano Bruno gaf lange tijd les in Duitsland, maar keerde op 43-jarige leeftijd terug naar Italië omdat hij was gevraagd privé-leraar te worden. Zijn leerling was echter zo ontevreden over de lessen dat hij wraak nam door Bruno aan te geven bij de Venetiaanse Inquisitie! Bruno werd aangeklaagd vanwege zijn ‘ketterse theorieën’, maar pleitte zo goed dat hij onschuldig werd bevonden. Als de straf tenminste ooit uit was gesproken… Want voordat dat gebeurde beval Rome dat de astronoom aan hen moest worden uitgeleverd. Rome was aanzienlijk conservatiever dan Venetië, en het lukte Bruno niet de rechters te overtuigen dat zijn theorieën puur filosofisch waren en niet theologisch. Uiteindelijk had hij nog één mogelijkheid: openlijk zijn theorieën terug te nemen. Bruno weigerde dit  en werd daarop op 8 februari 1600 ter dood veroordeeld, hij stierf op 17 februari op de brandstapel.

Galileo Galilei kreeg tijdens zijn eigen rechtszaak in 1633 dezelfde keuze als Bruno, de kerk bevond hem schuldig maar hij zou worden vrijgesproken als hij zijn uitspraken terug nam. Waar Bruno weigerde en stierf, nam Galilei zijn woorden wel terug.

Share this