Eerste man op koord over Niagara Falls – Vandaag in

NaamloosVandaag in 1859 liep de eerste man ooit op een koord over de Niagara Falls. De acrobaat Charles Blondin liep op die dag over een gespannen koord over de beroemde watervallen.

De beroemde Niagara Falls, gelegen op de grens van Canada en Amerika, zijn al eeuwen een ware trekpleister voor waaghalzen. In 1829 dook er voor het eerst iemand over de rand, en overleefde de val. Verschillende mensen verdronken toen ze de rivier vlak onder de waterval over probeerden te zwemmen, onder hen ook de eerste man die het Kanaal overzwam (Matthew Webb). En hoewel het nu illegaal is om jezelf in een ton van de waterval af te werpen, was het de 63-jarige Anny Taylor die dit in 1901 voor het eerst deed en het overleefde. Maar de Fransman Charles Blondin was de eerste die over de waterval liep op een strak gespannen koord. Hij deed dit zonder enige bescherming van netten of andere koorden.

Blondin
Blondin was vanaf zijn geboorte getraind om een acrobaat te zijn. Hij was klein en licht van gestalte en daarom zeer geschikt voor de baan, waarvoor hij trainde vanaf zijn vijfde levensjaar. Vanwege zijn blonde haar kreeg hij zijn bijnaam ‘Blondin’. Zijn manager Harry Colcord promootte hem overal waar maar kon. Maar voor die promotie was publiek nodig.

Wedden
Blondin begreep heel goed dat de mensen gefascineerd in hem waren, vanwege de aantrekkingskracht van stunts die fout konden gaan. Daarom kondigde hij op een dag aan een koord over de Niagara Falls te laten spannen. 25.000 mensen kwamen kijken om te zien of hij zijn dood tegemoet zou storten (velen van hen hadden gewed op ‘ja’). Zowel de Amerikaanse als de Canadese kant van de waterval stond vol met toeschouwers. Colcord hield de pers en de hoogste gasten tevreden en legde hun het proces van Blondin’s stunt uit.
Blondin zou de stunt hebben gepland omdat hij de eerste acrobaat wilde zijn die een dergelijke stunt uit zou halen. Hij moest zijn loop in de eerste instantie wel uitstellen omdat hij deze oorspronkelijk in de winter van 1858 had gepland. Wind en ijs maakten het echter onmogelijk, en dus stelde hij het uit tot de zomer van 1859. Het touw waar hij op liep was een kabel van ongeveer 400 meter lang, en ongeveer 5 centimeter breed gemaakt van hennep.

17 keer
Uiteindelijk wonnen de paar mensen die hadden gewed dat Blondin het zou halen, veel geld. Zijn stunt was namelijk een succes! Sterker nog, in zijn leven zou hij nog 17 keer over de Niagara Falls lopen! Hij deed dit later onder andere geblinddoekt, met een kruiwagen, in een zak, op stelten, met een camera bij zich om halverwege een foto te maken, en één keer stopte hij midden op het touw om een omelet te gaan bakken op een gaspitje dat hij bij zich had gedragen. Zijn grootste stunt was echter dat hij het touw overliep met zijn manager Harry Colcord (die zwaarder dan hij was) op zijn rug! Later bood hij volgens de verhalen ditzelfde aan aan de Prins van Wales, deze weigerde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

error: Content is protected!!